שו״תים Online

כשרות תמצית וניל לפסח

תשובה

אין שום בעיה.

אצות של סושי בכשרות מהודרת ללא טפילים

תשובה

לצערי הופסק הייצור, פרטים נוספים והאפשרויות השונות, תוכלו לקבל במעבדה 039030580

כשרות אצות נכון להיום

תשובה

לצערי בדקנו גם את החברה הספיציפית עם הכשרות שהזכרת לא מזמן ונמצאו בה טפילי מים, והדברים מתועדים במעבדת המכון.
אין ברירה אלא לבדוק כל אצה קודם אכילתה.
או מי שרוצה שיסתמך על היתר של י"ב חודש, אם האצה ארוזה ועבר עליה יב חודש מאז ייצורה.

האם מותר להשתמש בירק עלים מהשוק הפתוח?

תשובה

א. מעולם לא נאסר לקנות ירק עלים רגיל, אלא יש לבודקו בבדיקות הראויות לו, שלפעמים הם מדוקדקים וקשים, אך בתום הבדיקה זה מותר, ובספרי תולעת שני חלק ג ביארנו הכל באריכות על כל ירק בנפרד.
ב. אם מחמת ריסוסים את חושש, אז עדיף להשתמש בירק עלים מגידול מיוחד, כיון שהם מרוססים הרבה יותר וללא פיקוח והבחנה, ובבדיקות לפני כ 3 שבועות של משרד הבריאות התבררה העובדה הידועה שבכל הבדיקות נמצאו כפול 10 מעל המותר, כאשר בירקות עלים המיוחדים בחלק מהממצאים בלבד נמצא פי 4 יותר מהמותר.

הכשר של המכון המצוות התלויות בארץ בשופרסל דיל

תשובה

השאלה איננה ברורה, וכי חושב השואל שתתלה תעודת כשרות של גוף המומחה ביותר על טפילים בדגים בארץ ובעולם, ולא יתקיים פיקוח כנדרש, או חלילה שלא יהיה אפשר לסמוך לכתחילה.
המכון למצוות התלויות בארץ הוא הגוף העיקרי המפקח על בריכות הדגים בארץ ישראל, והוא נותן הכשרות לשני המשווקים הגדולים הקיימים בישראל שמהוים כ 90% משיווק הדגים הטריים מבריכות בארץ ישראל. שופרסל דיל, רוכש את 100% של תוצרתו רק מאחד מהספקים הללו, וכל משלוח יותא עם חותם המכון כי כל הדגים נקיים מחשש טפילים, ומחמת זה יש תעודה התלויה במקום. ואפשר לסמוך על כך לכתחילה בכל הנמכר במחלקת הדגים הטריים במקום.

הסרטנים הקיימים באצות ים

תשובה

הנה מזה שנים שאני מתריע על ענין שרץ המים המגיע לפינו באמצעות הדגים השונים וצמחי המים. והנה המציאות של שרצים במים היא עובדה ומציאות. והשרצים ניזונים בין הייתר גם מצמחי הים, ובכל פעם ששולים את הצמחים מן הים מעלים איתם גם טפילים, תולעים ושאר שרצים לרוב. בכל תהליך העיבוד אין אפשרות מעשית להפריד את התולעים לגמרי מן האצות כיון שאין תהליך או מכונה או מסנן היודע לעשות זאת כלומר להפריד העלים מהתולעים, ובפרט שחלקם נחבים לגמרי בין ובתוך העלים.
ומכאן, שבכל הבדיקות שעשיתי במפעלים השונים בעולם מצאתי סרטנים שונים שנותרו בעלים או על גביהם או בתוך הבלילה. והרבה פעמים מצאתים שלמים, ואף כשלא נמצאו שלמים עדיין הם ניכרים, וכבר פסק בשו"ע יו"ד [סי' ק"ד סעי' א], שגם אם אינם שלמים אם הם ניכרים אינם בטלים ואסור עד שיפרידו אותם, וכבר כתב מרן הרב חזו"א זצ"ל [הל' תולעים יד, ו] שאם העין מכירתו כשיפגשנו, אע"ג שאין כח באדם לחפש אחריו חשיב כאיסור הניכר ואינו בטל, עכ"ד. וק"ו בנידו"ד שיש כח ובקלות למצוא את החרקים ללא צורך אפילו באמצעי זיהוי כגון מיקרוסקופ [אלא שלעיתים משתמשים בו לצורך זיהוי אולם לא לצורך ראיה].
ומצו"ב דוגמא של סרטן שנמצא בתוך בלילת העלים של אצות ים [לצערי עם כשרות ונמכר כאן באר"י עם אישור הרה"ר לישראל].
אולם בנידון אצות ים שעוברים קלייה ממש, אכן אני נבוך בזה, כיון שבפועל קשה מאד למצוא בעין רגילה וקשה לעין לזהותו ולהכירו. לכאורה בזה יש מקום להקל, ואפשר שכיון שאכן הייתי צריך להעביר את האצה תחת מיקרוסקופ כדי למצוא, אולם לאחר המציאה ניתן כבר להבחין אפשר שגם בזה יש להחמיר. אע"ג שנראה ברור שמה שהקלייה עושה זה יותר שינוי צבע מאשר שריפה גמורה כיון שבשריפה גמורה עד שהופך כאפר שהתיר בשו"ע, היתה גם האצה צריכה להישרף ואין המציאות כך, וזה שאיננו שלם אינו היתר עדיין באם הוא ניכר וכנ"ל.

עכ"פ אני מצרף לכב' כאן כמה מימצאים שנראים חשודים כסרטנים בתוך בלילת העלים. [קשה מאד להבחנה, והבחנתי בזה במיקרוסקופ מיוחד המחובר למחשב ומגדיל מאד].

קצת עלינו…

‘המכון למצוות התלויות בארץ’ הוקם בשנת תשנ”ד ע”י הרה”ג שניאור זלמן רווח שליט”א ועומד מאז תחת נשיאותו של מרן הראש”ל הגר”ע יוסף זצוק”ל, ובהדרכתו הצמודה של הרה”ג רבי שלמה משה עמאר שליט”א הראש”ל והרב הראשי לירושלים עיה”ק.

ייחודיותו של המכון הוא, בידע המקצועי וההלכתי הרב שהוא צבר הן מהפן הבוטני, האנטמולוגי, בהקשר של כשרות והלכה.

יצירת קשר
הפקס שלנו

03-9030891

mail@macon.co.il

כתובת למשלוח דואר

המכון למצוות התלויות בארץ
מיקוד: 4081003 תא-דואר: 176 אלעד

לוגו בית המעשר

בית המעשר הינו קרן מעשרות ייחודית לשירות הציבור הרחב, המטפלת בהפרשת תרומות ומעשרות ומאפשרת לחברים בה לקיים את מצוות ההפרשה בהידור. בבית המעשר מנויים אלפי בתי אב המסתייעים בנושא חילול מטבע בעת הפרשת תרומות ומעשרות ובחילול קדושת רבעי, נתינת מעשר עני לעניים, ומעשר ראשון ללוי.

תנובות שדה
ספרי המכון