לוגו בית המעשר
|

מחקר יישומי

לוגו של משרד התרבות והספורט

הפירסומים ה״ל בסיוע משרד התרבות והספורט

המחלקה למחקר יישומי

רבים הם המחקרים היישומי – הלכתיים, שנערכו במכון בשנות פעילותו, ולהלן נציין מקצתם:

כנות אגס

מציאת כנות חלופיים לחבוש האסור באגס משום כלאי אילן. המחקר התבצע בשיתוף “חוות טל”.
מחקר תלת שנתי – 1997-1999

הגדרות עץ לשיחים מסופקים

מעקב אחר אופי שיח הפסיפלורה, הפפאיה, אננס ועוד., זמן הנבה מזריעה ושאר פרמטרים הלכתיים. המחקר התבצע בשיתוף “חוות טל”.
מחקר תלת שנתי – 1998-2000

טפילים בדג הרוטברש

מחקר על חיי טפיל “ספיריון לומפי” הנמצא על הדג באיסלנד, זיהוי סיבת קיומו על הדג ואיזורי הנגיעות העיקרית. המחקר התבצע בשיתוף המידגה באיסלנד.
מחקר חד שנתי – 2002

חרקים בפטריות

מחקר על חיי רימת הזבוב שבפטריות ואופן מניעת התרבותה, המחקר התבצע בסין, הודו ותורכיה.
מחקר דו שנתי 2002-2004

עלי גפן נקי מחרקים

פתרון לבעייה החריפה של חרקים מרובים בעלי גפן בעיקר בתורכיה [עקב גידול של כרמים לעלים ופחות לענבים], בוצעו נסיונות בשני מפעלים לניקוי התוצרת בשיטה מיוחדת שפותחה על ידינו, וההצלחה הייתה יפה מאד.
מחקר דו שנתי – 2003-2004

כמון ללא שיבולת שועל

בכמון הן מתורכיה והן מאיראן קיימת תערובת של שיבולת שועל, ואין אפשרות טכנית לברור [לאחר כל הנסיונות הן ידני והן בנפות שונות], אנו מבצעים מספר נסיונות בכפרים שבקוניה-תורכיה להגיע לתוצאה נקיה. בפועל לא הייתה הצלחה ובכל האיזורים שנבדקו בתורכיה גם באיזורים היותר נקיים נמצאו גרגרים של שיבולת שועל, ולמעשה כל הייבוא מתורכיה נפסל לפסח.
מחקר דו שנתי – 2003-2004

טפילים ע”ג דגי בריכות

ניסוי של מספר חומרים חדשים ידידותיים לאדם, לטיפול בתוך בריכות הדגים לחיסול הטפילים [תחליף לברומקס]. בשלב זה, הניסוי נכשל. המחקר התבצע בשיתוף מגדלי דגים בכמה איזורים שונים בארץ.
מחקר דו שנתי – 2005-2006

ניילון דוחה חרקים

המכון למצוות התלויות בארץ בשיתוף חברת ביו פאק בדקו יעילות של יריעת ניילון מיוחדת שדוחה חרקים, ובעיקר נמלים. כשהמטרה שהציבור יהנה מיריעות ניילון על מדפים בבית ובעסק, שיבטיחו להם למשך שלשה חודשים לפחות נקיון מחרקים ובעיקר נמלים, ויקלו על היצרנים ומשגיח כשרות בעבודתם. ס”ה ההצלחה הייתה מצויינת, אולם המוצר לא הגיע למכירה מסחרית.
מחקר חד שנתי – 2005

תולעת אנסאקיס בתוך בשר דגי ים

אחד ממחקריו הגדולים והמפורסמים שערך המכון על פני עשרות ימות גידול בעולם, ועל פני מדינות רבות שונות ומגוונות, זה מחקר זה. כאשר ביצענו בעזרת חוקרים, מומחים, אנשי מידגה ואנשי מחקר מאונברסיטאות שונות בעולם. מטרת המחקר היא להוכיח בוודאות את מקורה של תולעת זו, כיון שאם מקורה מן הים הפתוח והיא נכנסת אל המעיים ומשם לבשר, הרי שהיא אסורה כדין שרץ המים, אפילו שסתם תולעים שבתוך הבשר מותרים. לאחר שהתוצאות איששו את כל האמור לעיל, ביצע צוות מומחי המכון מחקר נוסף להתמודד עם הסרתם של תולעים אלו מבשר הדגים, ולכל דג נבנתה שיטה נפרדת כיצד להסיר את התולעים מבשר הדגים. את תוצאות המחקר פירסמנו בספרים מיוחדים שהוקדשו לכך ובעשרות מאמרים שנתפרסמו סביב עניין זה. המחקר התבצע בהרבה מדינות בעולם. אולם הביצוע של אופני הסרת החרקים, התבצע בעיקר בכמה עשרות מפעלים מגוונים במדינת סין. ובוצע על 7 סוגי דגים שהתבררו כנגועים בתולעים אלו בבשרם.
מחקר תלת שנתי – 2005-2007

קמח מלא אורגני ללא חשש חרקים

לאור הבעיתיות של ניפוי קמח מלא, ובפרט בייצור אורגני שא”א לרסס את המטחנות. נכנס צוות המכון למחקר גדול במטחנת קמח בפולין, לנסות ולייצר את הקמח בתנאים מיוחדים כולל אריזה מיוחדת המונעת התפתחות חרקים במוצר. ב”ה ההצלחה הייתה מושלמת כאשר הצלחנו לייצר את הקמח המלא כנקי מכל חשש חרקים או ביצי חרקים, ולהביאו אל עקרת הבית באריזות וואקום המבטיח שלא יינגע גם בדרך בזמן ההובלה. המחקר בוצע בפולין בשיתוף חברת קדם תרשיש.
מחקר דו שנתי – 2006-2007.

אצות ים “נורי” – לתעשיית הסושי – ללא סרטנים

כידוע באצות ים יש עירוב עם סרטנים ושאר חרקי מים. דבר היוצר בעיית כשרות חמורה. מהות הפרוייקט הוא לנסות להתאים מכשירי זיהוי מכניים וויזואליים להפרדת הסרטנים מהאצות. כל זה לאחר שמכשירים אלקטרוניים שבדקנו את יעילותם, במפעלים שונים במדינות שונות נכשל. ב”ה הפרוייקט לאחר שנתיים של מחקר הוכתר בהצלחה. ופותחה שיטה עם מיכשור מיוחד המבטיח זיהוי של הסרטנים על האצות ובינות לעלעלי האצות. וכיום ניתן להשיג את דפי הנורי עם חותם מיוחד של “נבדק” מטעם מעבדת המכון.
מחקר דו שנתי 2006-2007.

ביצי דגים לתעשייה ללא תולעים

לאחר האיסור של הרבנות הראשית על מפעלי האיקרא השונים לעבד ביצי דגים עקב ריבוי תולעים, נתבקשנו ע”י נציגי החברות למצוא פתרון לבעיה זו, ועל כן במשך תקופה ארוכה ביצענו מספר אפשרויות למצוא את הפתרונות כאן במסגרת המפעלים בארץ, אך הדבר לא מעשי בכמות מוסדית אלא ברמת מפעל בחו”ל. ולאחר שנוצר הקשר הראשוני ביצענו ניסוי בכמה מדינות אירופאיות שלא עלה כ”כ יפה. ולבסוף ביצענו את השיטה בסין והייתה הצלחה יפה ומצויינת. שלב נוסף במחקר אמור להתבצע בשנת 2009 שמטרתו למצוא תחליפים לשיטה הידנית באמצעות מיכשור מיוחד שפותח בארגנטינה.
מחקר דו שנתי 2007-2008.

בימים אלו אנו בעיצומם של מחקרים נוספים:

  • חומר ריסוס אורגני: החל משנת 2008 אנחנו נמצאים במעקב אחר חומר ריסוס שמוצה מקליפות של פירות וצמחים. ונמצא במעקב על יעילותו. החלקה הוקצתה במושב נועם ונמצאת תחת פיקוח של הראשי נחמיה חדד. בשלב הזה תוצאות הביניים יעילות באופן חלקי בלבד. נעשים מאמצים לשפר את המוצר כדי לשפר את היעילות.
  • אצות ים “קומבו”: לאחר ההצלחה היפה ב”ה בטיפול באצות ים מסוג “נורי” תוך פיתוח שיטה ייחודית להסרת חרקי המים מעל האצות. החילונו בפיתוח שיטה להסרת חרקי מים מעל גבי אצות ים המיועדים לתעשיית הסלטים ותבשילים. כאשר השיטה אמורה להיות שונה לחלוטין. על פי התוכנית מתוכנן תחילת ביצוע בחודש יולי 2009 במפעל בסין תוך ביצוע נסיונות ראשוניים. וזאת על פי הממצאים שהתקבלו מיו”ר המכון מביקורו במפעל בפעמים הקודמות.
  • כרובית וברוקולי תחת יריעת פלריג.
  • קטניות [אורז שעועית, חומוס ופול] ללא חרקים.
  • השוואת כנות הדרים.