סומק (סומאק)

סומק (סומאק) - המכון למצוות התלויות בארץ

תבלין הסומק [המכונה גם אוג הבורסקאים – שכן הוא שימש בעליו ובפירותיו היבשים לריכוך העורות], מיוצר מפירותיו של שיח נשיר זה. הפירות גדלים באשכולות צפופים והם קטנים מאד וצבעם אדום. הוא נפוץ וגדל באסיה, וגם בארץ ישראל בחלקה הצפוני ניתן למצוא שיחים כאלו בחורשים. לצורך תבלין, קוטפים את הפירות כשהם בשלים ומייבשים בשמש. יש המשתמשים בו כמות שהוא שלם כתוספת למאכלים שונים, יש שטוחנים ומשתמשים בו כתבלין טחון ויש שמשרים אותו במים וסוחטים אותו [משמש כתחליף למיץ לימון]. ברפואה האלטרנטיבית הוא מומלץ לבעיות מעיים ובעיות חניכיים, ומשתמשים בו בין היתר בחליטה של הפירות, ושתייתו כתה.

 

במוצר היבש, עלולים לחדור מזיקי מחסן, הן בפירות השלמים היבשים, והן בעודו טחון, אם לא אוחסן כראוי. הנגיעות היא הן של בוגרים והן של זחלים, וסימנם ניכר היטב הן בפירות והן באבקה, ויש לבדוק את המוצר קודם השימוש בו.

 

אופן הבדיקה והשימוש:

ברכישה של פירות שלמים, יש להתבונן שאין באריזה או בתחתיתה חרקים או סימני חרקים. מפזרים את הפירות על משטח בצבע כתום, ומעבירים גרגיר אחר גרגיר, ובודקים שאין חרקים בוגרים או זחלים הנמצאים ביניהם, ושאין סימני חרקים כעין קורים או גבישים או כל פסולת חרקים אחרת.

 

אבקה טחונה של סומק, באם היא טחונה טרייה [לעיני הצרכן ולכתחילה קודם הבדיקה יבדוק מדגמית כדי לוודא שהתוצרת בחזקת נקיה] – המוצר בחזקת נקי ואינו טעון בדיקה. באם היא תוצרת מאוחסנת, יש לפזר את האבקה על גבי משטח בצבע כתום, ולוודא שאין חרקים בוגרים או זחלים, גושים או קורים. באבקה הטחונה שנמצאה בה נגיעות, הסרתם של החרקים קשה, ועדיף שלא להשתמש במוצר זה.

 

חליטה – יש לסנן בבד צפוף [כעין חיתול של תינוק], קודם השתייה.

חיפושיות לאחר פיזור הנשורת בין גרגירי הסומק
למידע נוסף:
ביצים

ביצים הביצים המשווקים הם בחזקת נקיים, ואינם טעונים בדיקה קודם השימוש. באם מניחים בתבשיל את הביצה בקליפתה, רצוי מאד לשטוף את הביצה קודם הבישול, כיון

קרא עוד »
שימורים - המכון למצוות התלויות בארץ
שימורים

תעשיית השימורים מורכבת ממיני פירות וירקות רבים. באופן עקרוני חובה על ועדי הכשרות לוודא שהחומר ממנו מייצרים את השימורים אושר כנקי מחרקים. שכן על פי

קרא עוד »

קצת עלינו…

‘המכון למצוות התלויות בארץ’ הוקם בשנת תשנ”ד ע”י הרה”ג שניאור זלמן רווח שליט”א ועומד מאז תחת נשיאותו של מרן הראש”ל הגר”ע יוסף זצוק”ל, ובהדרכתו הצמודה של הרה”ג רבי שלמה משה עמאר שליט”א הראש”ל והרב הראשי לירושלים עיה”ק.

ייחודיותו של המכון הוא, בידע המקצועי וההלכתי הרב שהוא צבר הן מהפן הבוטני, האנטמולוגי, בהקשר של כשרות והלכה.

יצירת קשר
הפקס שלנו

03-9030891

mail@macon.co.il

כתובת למשלוח דואר

המכון למצוות התלויות בארץ
מיקוד: 4081003 תא-דואר: 176 אלעד

לוגו בית המעשר

בית המעשר הינו קרן מעשרות ייחודית לשירות הציבור הרחב, המטפלת בהפרשת תרומות ומעשרות ומאפשרת לחברים בה לקיים את מצוות ההפרשה בהידור. בבית המעשר מנויים אלפי בתי אב המסתייעים בנושא חילול מטבע בעת הפרשת תרומות ומעשרות ובחילול קדושת רבעי, נתינת מעשר עני לעניים, ומעשר ראשון ללוי.

תנובות שדה
ספרי המכון