גויאבה / גויאבה תאילנדית

הגויאבה הוא פרי רגיש מאד לחרקים, עקב בשרו העסיסי, ועקב כך שלעיתים הוא מושהה על העץ זמן רב. עיקר הפגיעה בפרי הוא של רימת זבוב הפירות, המטילה את ביציה לתוך הפרי באמצעות צינור הטלה שבקצה של נקבת הזבוב, והזחלים חודרים פנימה למרכז הפרי. צבע הרימה זהה מאד לצבע בשר הפרי, ויש להתבונן היטב בזמן הבדיקה [ניתן לזהות בקלות יתר על פי ראש הרימה שצבעו שחור]. הגם שתתכן נגיעות גם במטעים מטופלים, אולם היא בכמות מועטה מאד. מאידך, במטעים שאינם מטופלים או בחצרות הבתים – פגיעת הזבוב מרובה מאד. כמו כן, במידה פחותה תתכן נגיעות חיצונית של כנימות מגן על קליפת הפרי.

הגויאבה התאילנדית, בשרה קשה מאד ופחות עסיסי, ואף היא נקטפת ונמכרת כך. בארץ ישראל מגדלים אותה חקלאים בודדים בלבד. אולם בתאילנד ובעוד מקומות באסיה, זו הגואיבה היותר מצויה. בפרי מזן זה של גויאבה, הנגיעות פחות מצויה, אולם גם היא במטעים שאינם מטופלים מקבלת נגיעות, ומחייבת בדיקה.

אופן הבדיקה והשימוש:

פרי הגויאבה הנמכר בשווקים ואף המסודרים שבהם, אינו בהכרח ממטעים מטופלים, ועד היום [נכון לשנת תשפ"ד] חלק ניכר מהפירות מגיעים ממטעים שלא מטופלים כנצרך. ולכן חובה לבדוק את הפרי בצורה הבאה: כיון שלאחר הקילוף קל יותר לזהות סימני חדירה או עקיצה של הזבוב. יש לקלף את הקליפה מהפרי, ולאחר הקילוף יש להתבונן על כל שטח הפרי, במידה והכל 'בריא' לחלוטין ואין רכות יתירה – ניתן לאכול את הפרי. במידה ויש חשש כלשהו מחמת רכות או מחמת סימני חדירה לתוך בשר הפרי, יש לפרוס את הפרי לפרוסות ולבדוק כל פרוסה אם ישנם זחלים [ניתן גם לכתחילה לחתוך לפרוסות ללא הסרת הקליפה ולבדוק כל פרוסת פרי, רק שיש לבדוק, באם יש כנימות מגן על גבי הקליפה, הם יורדות בקלות בשפשוף קל].

גויאבה – שימורים

שימורי הגויאבה הנמכרים בשווקים בארץ ישראל, הם נעשים בדרך כלל ועל פי רוב מפירות הגדלים במדינות אסיה ובעיקר מתאילנד, והם בחזקת נקיים, גם מחמת הזן של הגויאבה שהם משתמשים שהיא יותר נקיה ובשלב מוקדם יותר שהפרי קשה יותר, ובנוסף התוצרת עוברת מיון היטב.

גולדן ברי – ראה ערך 'שלפח'.

נקבתזבוב הפירות בהטלה אל תוך הגויאבה
רימת הזבוב במרכז הפרי
רימות זבוב הפירות בפלח גויאבה
כנימות מגן מרובות סביב ראש הפרי
למידע נוסף:
אגוז פקאן - המכון למצוות התלויות בארץ
אגוז פקאן

אגוז פקאן אגוז טרי בקליפתו הקשה, בחזקת נקי ואינו חייב בדיקה. אגוז שאוחסן טרם שיווקו, עלול לקבל נגיעות של מזיקי מחסן, אף כשהוא עדיין בקליפתו.

קרא עוד »
חומעה – חמציץ - המכון למצוות התלויות בארץ
חומעה – חמציץ

עלי החומעה משמשים כתבלין, או לחלק מסלט ירקות [גם העלים וגם הפקעת], ומצויה בהם נגיעות מרובה של חרקים כגון: כנימות עלה, אקריות, זחלים של פרפרים

קרא עוד »
מלון - המכון למצוות התלויות בארץ
מלון

פרי המלון על כל זניו בחזקת נקי ואינו טעון בדיקה. לעיתים נדירות, יש נגיעות של רימת זבוב המלון. הרימה צבעה לבן וככל הזחלים, צבעה משתנה

קרא עוד »
אוכמניות קפואות

תוצרת קפואה, איכותה היא כמובן לפי איכות של חומר הגלם כשהוא טרי. אולם חסרון בולט יש בזה כאשר התוצרת קפואה, והיא מחמת שלאחר ההקפאה החומר

קרא עוד »
פפאיה

פירות הפפאיה המשווקים בארץ, הם ממטעים מטופלים והם בחזקת נקיים ואינם טעונים בדיקה. הפירות הגדלים בחצירות פרטיות, ואותם המשווקים בשווקים הפתוחים באסיה ובפרט במדינת סין

קרא עוד »

קצת עלינו…

‘המכון למצוות התלויות בארץ’ הוקם בשנת תשנ”ד ע”י הרה”ג שניאור זלמן רווח שליט”א ועומד מאז תחת נשיאותו של מרן הראש”ל הגר”ע יוסף זצוק”ל, ובהדרכתו הצמודה של הרה”ג רבי שלמה משה עמאר שליט”א הראש”ל והרב הראשי לירושלים עיה”ק.

ייחודיותו של המכון הוא, בידע המקצועי וההלכתי הרב שהוא צבר הן מהפן הבוטני, האנטמולוגי, בהקשר של כשרות והלכה.

יצירת קשר
הפקס שלנו

03-9030891

mail@macon.co.il

כתובת למשלוח דואר

המכון למצוות התלויות בארץ
מיקוד: 4081003 תא-דואר: 176 אלעד

לוגו בית המעשר

בית המעשר הינו קרן מעשרות ייחודית לשירות הציבור הרחב, המטפלת בהפרשת תרומות ומעשרות ומאפשרת לחברים בה לקיים את מצוות ההפרשה בהידור. בבית המעשר מנויים אלפי בתי אב המסתייעים בנושא חילול מטבע בעת הפרשת תרומות ומעשרות ובחילול קדושת רבעי, נתינת מעשר עני לעניים, ומעשר ראשון ללוי.

תנובות שדה
ספרי המכון