חמוציות

חמוציות - המכון למצוות התלויות בארץ
החמוציות משתייכים לקבוצה גדולה של 'פירות יער' השייכים למשפחת ה'אברשיים' , פרי זה הוא מבין הבודדים שמקורו מצפון אמריקה. הפירות הללו נצרכים בארה"ב 95 אחוזים כתוצרת מעובדת, ורק 5 אחוז משווק כטרי.

התוצרת המסחרית גדלה בביצות טבעיות או מעשה ידי אדם. אולם לא מסחרית ניתן למוצאם גם בגידול בר או בחצרות הבתים [בכמה תנאים בסיסים שרמת ה PH בקרקע פחות מ-5. כמות המים שעומד לרשות המגדל, ותנאי אקלים מתאימים שכן הצמח הזה זקוק למזג אויר קר על מנת 'להתעורר' מתרדמת].

הצבע ה'סופי' של פרי זה הוא לבן שבהמשך מקבל צבע אדום. הפרי רגיש מאד לפגיעת חרקים. יש ריבוי של סוגי זחלי עש, אקריות, עכבישים, חדקונית החמוציות, ועוד. חלק מן החרקים הם בניצני הפרחים ובעלים ומונעים גידול של הפירות, וזחלי העשים מצויים גם בפירות, אלא שהם מצויים יותר בשטחים שלא טופלו כדבעי. אולם בשטחים מטופלים היטב, החקלאים לכל התקופה מטפלים היטב בחרקים השונים.

המזיק העיקרי לפרי החמוציות, הוא זחל עש החמוציות. כיון שהזחלים ניזונים מהפירות עצמם, וכל זחל יכול לאכול 5-8 פירות. זחל זה מצוי גם באוכמניות. את ההטלה הם עושים בקצה של הפרי במקום הפרח. הביצה קוטרה 0.4 מ"מ. הזחל דומה לשאר זחלי העשים, צבע הזחל בראשו צהוב עד חום בהיר, גוף הזחל צהוב-אדמדם בחלקו העליון ושאר חלקי גופו בצבע ירוק. הם חודרים לפרי, ואוכלים את תוכנו, ועוברים לפרי הבא. כיון שמזיק זה הוא העיקרי בחמוציות, החקלאים מטפלים בו כדבעי, כאשר הוא לא מטופל יש הפסד לחקלאי של מעל ממחצית היבול בשטח. ולכן הגדל בצידי הדרכים או בחצרות פרטיים, הם בחשש גדול שהם נגועים בעיקר ע"י זבוב הפירות, או זחלים שונים. בתוצרת שעברה ייבוש, מתווספים עוד סוגים של מזיקי מחסן.

אופן הבדיקה והשימוש:

ברכישה של תוצרת טרייה [הגידול המסחרי הנפוץ הוא בתוך שדות חפורים, או מעשה ידי אדם, או מקרחונים שנפרדו זה מזה, והשאירו מקום פנוי, ובבוא יום הקטיף ממלאים את השדות במים ותוך כדי ניעור – הפירות צפים ונאספים] על פי רוב, זה משטחים מטופלים כדבעי ולכן הם בחזקת נקיים. אלא אם כן יש מקום שהפרי רך מידי, או סימני חדירה לתוך הפרי, ויש חשש לנגיעות של זחלים זבוב בתוך הפירות, ועקב הגודל הקטן של הפרי – קשה לבודקו חיצונית, לכן יש לחצותו לשניים ולבודקו שאינו נגוע.

חמוציות – קפואות

מקורם בד"כ ממטעים מטופלים והם בחזקת נקיים.

חמוציות – מיובשות

יש ממקומות מסוימים שמייבשים את החמוציות כעין 'צימוקים' והם ממותקות בתהליך עיבודם לטשטש את החמיצות שלהם [בד"כ זה האופן היחיד שהם נאכלים כמות שהם ולא בתעשיית המיץ] מקור החמוציות הוא בד"כ ממטעים מטופלים והם בחזקת נקיים. אלא שיש להיזהר ממזיקי מחסן שנצמדים בזמן העיבוד או האיחסון,

המיץ בחזקת נקי מחרקים, ובפרט עקב תהליך העיבוד,

חמוציות – מיץ

המיץ בחזקת נקי מחרקים, ובפרט עקב תהליך העיבוד, וראה עוד בערך 'מיץ לשתייה'.

הפירות בשלבים שונים של הבשלה
הצפת שטח גידול ואיסוף הפירות על ידי הפועלים
הפירות מוכנים לשיווק
למידע נוסף:
עלי דפנה - המכון למצוות התלויות בארץ
עלי דפנה

עלי עץ הדפנה משווקים כעלים יבשים לתבלין. עלים אלו בדרך כלל נקיים מחרקים, למעט פגמי גידול שנראים ככתמים על גבי העלים. אולם עקב חוסר טיפול

קרא עוד »
לפת - המכון למצוות התלויות בארץ
לפת

פרי הלפת לעיתים נגוע בזחלים של עש [בד"כ צבעם לבן וראשם כהה]. הזחלים חודרים לירק מאזור העלים לתוך הפרי. סימני הנבירה אינם נראים תמיד לעין.

קרא עוד »
קרמבולה - המכון למצוות התלויות בארץ
קרמבולה

פרי הקרמבולה הוא הקרוי גם 'פרי הכוכב' עקב צורתו המיוחדת הנראית ככוכב לאחר חיתוך ופריסה. הפרי משמש לקישוט מאכלים, שימורים ועוד. השיווק בארץ הוא ממטעים

קרא עוד »
שום ירוק / יבש - המכון למצוות התלויות בארץ
שום ירוק / יבש

השום משווק בתחילת העונה החדשה כשום טרי ונמכר עם העלים שלו. בתקופה זו, שיני השום בדרך כלל נקיים מחרקים, ולעיתים גם בשלב זה כבר מתחילה

קרא עוד »
קנה סוכר - המכון למצוות התלויות בארץ
קנה סוכר

קנה סוכר הוא צמח עשבוני רב שנתי המשמש להפקת סוכר לאכילה, ולהפקת כוהל. במדינות שונות ובעיקר במזרח נהוג למכור את הקנים עבור מציצת פנים הקנים.

קרא עוד »

קצת עלינו…

‘המכון למצוות התלויות בארץ’ הוקם בשנת תשנ”ד ע”י הרה”ג שניאור זלמן רווח שליט”א ועומד מאז תחת נשיאותו של מרן הראש”ל הגר”ע יוסף זצוק”ל, ובהדרכתו הצמודה של הרה”ג רבי שלמה משה עמאר שליט”א הראש”ל והרב הראשי לירושלים עיה”ק.

ייחודיותו של המכון הוא, בידע המקצועי וההלכתי הרב שהוא צבר הן מהפן הבוטני, האנטמולוגי, בהקשר של כשרות והלכה.

יצירת קשר
הפקס שלנו

03-9030891

mail@macon.co.il

כתובת למשלוח דואר

המכון למצוות התלויות בארץ
מיקוד: 4081003 תא-דואר: 176 אלעד

לוגו בית המעשר

בית המעשר הינו קרן מעשרות ייחודית לשירות הציבור הרחב, המטפלת בהפרשת תרומות ומעשרות ומאפשרת לחברים בה לקיים את מצוות ההפרשה בהידור. בבית המעשר מנויים אלפי בתי אב המסתייעים בנושא חילול מטבע בעת הפרשת תרומות ומעשרות ובחילול קדושת רבעי, נתינת מעשר עני לעניים, ומעשר ראשון ללוי.

תנובות שדה
ספרי המכון