מעשרות בגינה פרטית

שאלה:

שלום רב!

אדם שיש לו בגינה עץ מנגו שהוציא רק שתי פירות ורק אחד מהם היה בשל לאכילה.
ולכן הכניס אותו אדם את הפרי הבודד לבית, לא בתוך שקית או כלי אחר.
וכעת הוא שואל האם הוא יתחייב במעשרות. שהרי לכאורה לא היה גמר מלאכה, ומבואר בש"ע סי' שלא ספ"ג שכל שלא נגמרה מלאכתו אף על פי שנכנס לבית עדיין אפשר לאכול עראי.
ואולם לכאורה לא שייך כאן גמר מלאכה שהרי מה יש לעשות עם פרי אחד של מנגו?

ואשאל אף בכללות, האם התנאי של גמר מלאכה הוא שלב הכרחי? מה הדין אם אין גמר מלאכה (כמו בשאלה הנ"ל)? האם הפרי לעולם לא יתחייב במעשרות?

בתודה וברכה
ע"ה ליאור משה חלקון ס"ט

תשובה:

שלום וברכה,
הפרי שקטפת זה גמר מלאכתו, וגם אם גדל מחוץ לחצר אלא במקום שאינו משתמר והכנסת לבית נאסר גם באכילת עראי.
קל וחומר אם גדל בחצר הבית המשתמרת, ברגע שקטפת פרי גדול שהדרך לחלק לפלחים כגון מנגו נאסר גם בלא כניסה לבית באכילה. וק"ן אם הכנסת לבית.

גם הפרי שלא בשל, ועתיד להתבשל בבית בהמשך, דינו שווה לאמור לעיל, וחייבים להפריש ממנו תרו"מ. ועצם הקטיף הוא גמר המלאכה, ודומה לאבוקדו או בננה שעתידים להמשיך ולהתרכך בבית, שדינם כפרי שנגמר המלאכה בקטיף שלהם.

בהצלחה

לא מצאתם מענה לשאלתכם? ניתן לשלוח שאלה ולקבל תשובה מאת רבני המכון




    *השאלה והתשובה עשויים להתפרסם באתר לטובת הכלל, בהתאם לשיקול דעת מנהל האתר.

    שאלות נוספות באותו נושא:

    קצת עלינו…

    ‘המכון למצוות התלויות בארץ’ הוקם בשנת תשנ”ד ע”י הרה”ג שניאור זלמן רווח שליט”א ועומד מאז תחת נשיאותו של מרן הראש”ל הגר”ע יוסף זצוק”ל, ובהדרכתו הצמודה של הרה”ג רבי שלמה משה עמאר שליט”א הראש”ל והרב הראשי לירושלים עיה”ק.

    ייחודיותו של המכון הוא, בידע המקצועי וההלכתי הרב שהוא צבר הן מהפן הבוטני, האנטמולוגי, בהקשר של כשרות והלכה.

    יצירת קשר
    הפקס שלנו

    03-9030891

    mail@macon.co.il

    כתובת למשלוח דואר

    המכון למצוות התלויות בארץ
    מיקוד: 4081003 תא-דואר: 176 אלעד

    לוגו בית המעשר

    בית המעשר הינו קרן מעשרות ייחודית לשירות הציבור הרחב, המטפלת בהפרשת תרומות ומעשרות ומאפשרת לחברים בה לקיים את מצוות ההפרשה בהידור .בבית המעשר מנויים אלפי בתי אב המסתייעים בנושא חילול מטבע בעת הפרשת תרומות ומעשרות ובחילול קדושת רבעי, נתינת מעשר עני לעניים, ומעשר ראשון ללוי.

    תנובות שדה
    ספרי המכון