לוגו בית המעשר
|

פירות הפטל האדום בעודו מחובר

פטל אדום

י"ט אדר ב' התשע"ט | 26/03/2019

סקירה ואופן הבדיקה והשימוש בפטל אדום

פרי הפטל הוא גדל על צמח נמוך וצבעו אדום בשונה מהפטל השחור,

(אסנה – פטל שחור – ראה לעיל בערכו)

ענפיו של הפטל האדום אינם קוצניים, ובפטל האדום יש נטייה של התפרקות הפרי עם הקטיף שלו,

ובמרכז הפרי יש חלל – וראה ערך “אסנה“.

פירות הפטל האדום בעודו מחובר

פירות הפטל האדום בעודו מחובר

כאמור, בפרי הפטל להבדיל מהאסנה יש חלל פנימי והוא משווק ללא העוקץ, חלל זה משמש מקום מסתור לחרקים ויש להתבונן בתוכו היטב.
בפטל תתכן נגיעות פנימית של זחלים שונים (בצבע צהבהב או של זבוב הפירות בצבע לבן) הזחלים חודרים גם לתוך חלל הפרי.
ונגיעות חיצונית של חרקי שדה כגון תריפסים, עכבישים פסוקאים ועוד.

 

חרקים שונים על גבי הפטל (בבולגריה). למעלה משמאל פסוקאי בהגדלה. ניתן להבחין בחלל שנוצר במקום העוקץ. שמהווה חשש להימצאות חרקים בתוכו

חרקים שונים על גבי הפטל (בבולגריה). למעלה משמאל פסוקאי בהגדלה. ניתן להבחין בחלל שנוצר במקום העוקץ. שמהווה חשש להימצאות חרקים בתוכו

 

 

עקב מבנהו המיוחד הן בצד החיצוני והן הפנימי של פרי הפטל, קיימים מקומות מסתור רבים לחרקים,
ולכן יש להתבונן היטב במקומות אלו ובפרט בחלל שבמרכז העוקץ.
החשש לחרקים בפרט חרקי השדה קיים גם במטעים מטופלים. במטעים שאינם מטופלים החשש לנגיעות גבוה ביותר.
פסוקאים בינות לגרגרי הפטל [בעיגול הכחול] כנימת עלה [בעיגול הצהוב]. למעל משמאל זחל עש על גבי פטל קפוא המשווק עם כשרות מהדרין

פסוקאים בינות לגרגרי הפטל (בעיגול הכחול) כנימת עלה (בעיגול הצהוב). למעל משמאל זחל עש על גבי פטל קפוא המשווק עם כשרות מהדרין

אופן הבדיקה והשימוש:

בפירות שנלקחו ממטעים מטופלים יש להשרות את הפירות בחומר השריה למשך כ – 5 דקות,

שוטפים היטב את כל פרי בפני עצמו תחת זרם מים חזק.

מתבוננים היטב בכל פרי ופרי תחת מקור אור או במקום מואר היטב, אם אין מצויים זחלים או סימני כרסום של זחלים,

ואם אין חרקי שדה. יש לתת תשומת לב מיוחדת לאזור העוקץ של הפרי, ובין הגומות החיצוניות של הפרי.

באם נמצא הכול נקי מחרקים או מסימנים מחשידים. יש לפתוח מדגמית כמה פירות ולהתבונן שאין בחלל הפרי זחלים.

במידה ונמצא נקי הפירות מותרים באכילה. במידה ונמצא נגוע, חובה לפתוח את כל הפירות.

כמו כן במידה ונמצא אזור מסוים בפרי שהוא רך מאד, יש לפתחו ולראות שאין בו רימות של זבוב הפירות.

 

תריפס מסוג מקומי בבולגריה, בתוך חלל הפרי. מימין בהגדלה

תריפס מסוג מקומי בבולגריה, בתוך חלל הפרי. מימין בהגדלה

 

בפירות ממטעים שאינם מטופלים, יש לחצות את כל הפירות, ולהתבונן היטב בחלל הפנימי.

במידה והפרי נקי, ממשיכים את שאר תהליך הניקוי, השריה וכו’ וכאמור.

אולם במידה ונמצאת נגיעות פנימית, עדיף שלא להשתמש כלל בפירות אלו.

פטל אדום קפוא – ראה תות שדה קפוא.

שאר מוצרים המכילים פטל ראה לקמן