קיוואנו/מלון ג'לי/Jelly melon/kiwano

קיוואנו/מלון ג'לי/Jelly melon/kiwano - המכון למצוות התלויות בארץ

פרי הקיוואנו מקורו מהשם האנגלי שלו Jelly melon/kiwano כאשר שמו המדעי הוא Cucumis metuliferus. גם בעברית יש לו עוד שלל שמות נוספים: מלון קרני או מלפפון ג’לי, הדרקון הירוק.

מקורו של הפרי, הוא מאפריקה וכיום הוא נפוץ בכמה מדינות עם אקלים חם. גם בארץ ישראל החלו לגדל את הפרי לצרכי ייצוא.

את הפרי מרבים באמצעות זריעה בקרקע לחה בעומק של 1 ס"מ, בעונת האביב, ובטמפ' חמה [לא פחות מ-25 מ"צ].  הנביטה מתבצעת לאחר כמה ימים, לאחר כחודשיים וחצי הצמח מניב פירות. הצמח מטפס ותופסים אותו על חוטים או גדרות וכיו"ב. תקופת ההנבה עד הסתיו. הפרי נקטף גם ירוק. הפירות מצהיבים ולבסוף צבע הקליפה הוא כתום-צהוב, ואז החלק הפנימי הופך להיות ג'לי, ומקבל טעם משולב של מלון ובננה, חמוץ-מתוק. כאשר הקטיף היה ירוק, יכולים הפירות להישמר בטמפ' של חדר, גם כמה חודשים. הפרי משמש כמאכל בפני עצמו, כתוספת לסלטים טריים, לבישול ולתעשיית השייקים למיניהם. לריבה ועוד.

פרי זה ככל משפחת הדלועים יחסית מגלה עמידות למחלות ומזיקים, אולם למעשה על גבי העלים ניתן לראות, כנימות עלה. כנימות עש הטבק. כנימה קמחית. אקריות ותריפס קליפורני.

אופן הבדיקה והשימוש:

כיון שפנים הפרי הוא בחזקת נקי, יש לשטוף את הפרי תוך שימת לב לניקוי בין הקוצים. לחתוך ולאכול ואין צורך בבדיקה. באם נמצאו כנימות יש לשים לב בזמן הקילוף או החיתוך שלא עברו לבשר הפרי.

למידע נוסף:
תירס - המכון למצוות התלויות בארץ
תירס

התירס נגוע בחרקי שדה רבים: תריפסים, כנימות עלה, עכבישים, אקריות, זחלי עש ועוד. החרקים נמצאים על גבי המעטפת החיצונה, בשכבות הפנימיות יותר, ואף חודרים בינות

קרא עוד »
נענע - המכון למצוות התלויות בארץ
נענע

עלי הנענע משמשים כתבלין, ומצויה בהם נגיעות מרובה כגון: כנימות עלה, אקריות, תריפסים, זחלים של פרפרים שונים, רימות של זבוב המנהרות ועוד. אופן הבדיקה והשימוש:

קרא עוד »
אגוז מוסקט - המכון למצוות התלויות בארץ
אגוז מוסקט

אגוז מוסקט אגוז מוסקט, גדל על עץ המוסקט הטרופי במדינות טרופיות כמדינת הודו ועוד, בתוך פרי שנראה כמו נקטרינה קטנה, תחת הקליפה הנקראת 'מייס'. לאחר

קרא עוד »

קצת עלינו…

‘המכון למצוות התלויות בארץ’ הוקם בשנת תשנ”ד ע”י הרה”ג שניאור זלמן רווח שליט”א ועומד מאז תחת נשיאותו של מרן הראש”ל הגר”ע יוסף זצוק”ל, ובהדרכתו הצמודה של הרה”ג רבי שלמה משה עמאר שליט”א הראש”ל והרב הראשי לירושלים עיה”ק.

ייחודיותו של המכון הוא, בידע המקצועי וההלכתי הרב שהוא צבר הן מהפן הבוטני, האנטמולוגי, בהקשר של כשרות והלכה.

יצירת קשר
הפקס שלנו

03-9030891

mail@macon.co.il

כתובת למשלוח דואר

המכון למצוות התלויות בארץ
מיקוד: 4081003 תא-דואר: 176 אלעד

לוגו בית המעשר

בית המעשר הינו קרן מעשרות ייחודית לשירות הציבור הרחב, המטפלת בהפרשת תרומות ומעשרות ומאפשרת לחברים בה לקיים את מצוות ההפרשה בהידור. בבית המעשר מנויים אלפי בתי אב המסתייעים בנושא חילול מטבע בעת הפרשת תרומות ומעשרות ובחילול קדושת רבעי, נתינת מעשר עני לעניים, ומעשר ראשון ללוי.

תנובות שדה
ספרי המכון