אפרסק / נקטרינה

אפרסק / נקטרינה - המכון למצוות התלויות בארץ

בפרי האפרסק תתכן נגיעות פנימית של זחלים שהוטלו על ידי נקבת זבוב הפירות הים תיכוני, או על ידי נקבת עש המשמש [מקום ההטלה של עש המשמש ניכר ובולט יותר משל זבוב הפירות. אם כי עקיצה של עש המשמש בפירות בשלים אינה ניכרת כ"כ]. במטעים מוזנחים יותר ניתן לראות פגיעה של חיפושית התסיסה [שלעיתים היא מזיק משני ולעיתים היא מזיקה ללא קשר לפגעים אחרים], לאחר חדירת החיפושית ניתן לראות אף את הזחלים בתוך הפרי. כמו"כ תתכן נגיעות חיצונית של כנימות מגן כשצבע הפיגדיון הוא בד"כ בצבע חום, ומקום המציצה של הכנימה נראה כעין כתמים אדמדמים [ובנקטרינה צבעם גם ירקרק]. בדרך כלל הכנימה נושרת ונשארים רק מקומות המציצה ואינם אסורים באכילה. במטעים שאינם מטופלים, אחוזי הנגיעות גבוהים ביותר.

אופן הבדיקה והשימוש:

פרי האפרסק הנקנה בשווקים הוא מגיע בדרך כלל ממטעים מטופלים, והוא נקי יותר. יש להתבונן סביב הפרי אם ניכרים סימני מציצה של הכנימה, ובמידה ונמצאו סימנים יש להתבונן אם הכנימה נותרה בפנים [במידה ונותרה כנימה, היא אמורה לרדת בשפשוף קל]. בפרי שהוא 'בריא' [כלומר קשה ולא רך ומוסמס], החשש לנגיעות פנימית פחותה מאד, כדי לוודא שאכן כך, יש לחתוך את ראש הפרי חתך לרוחב, ולראות שאין סימני חדירה של זחלים לתוך הפרי, במידה ואין סימנים, הפרי מותר באכילה. במידה ונתגלו סימני חדירה, או לחילופין במידה והפרי רך כולו או אף בחלקו, יש לחתוך את המקום הרך ולהתבונן היטב שאין זחלים בפרי [ככלל, כאשר יש נגיעות של זחלים מקום הנגיעות הופך רך יותר וכהה יותר].

פרי ממטעים שאינם מטופלים או מחצרות הבתים, מצריך זהירות והקפדה יתירה לבדוק היטב ולהבטיח את נקיותו.

בפירות שיש סדקים או שקעים טבעיים, או שני פירות מחוברים, יש לנקות היטב את אזור החיבור או השקע, ולשוטפו היטב תחת ברז מים.

אפרשזיף ראה ערך "אפרסק נקטרינה"

גבישים טבעיים באפרסק שאינם חרקים
חיפושית התסיסה (בעיגול השחור) וזחל החיפושית (בעיגול הכחול)
למידע נוסף:
חציל תיאלנדי

סוג חציל זה נקי בדרך כלל מנוברי שדה. מאידך, תחת עלי כותרת עלולים להימצא חרקים כגון כנימות עלה ויש לנהוג כאמור.  

קרא עוד »
כרוב ניצנים - המכון למצוות התלויות בארץ
כרוב ניצנים

כרוב ניצנים – נגיעות ואופן הבדיקה והשימוש כרוב ניצנים הוא כרוב זעיר ממדים, הדומה למבנה הכרוב. עקב קוטנו ועקב הקיפולים הרבים קשה מאד לנקותו, ולכן

קרא עוד »
אבוקדו - המכון למצוות התלויות בארץ
אבוקדו

פרי האבוקדו הוא בדרך כלל נקי לחלוטין ואינו צריך בדיקה. אבוקדו המגיע ממטע שאינו מטופל כראוי, יש להתבונן חיצונית, שלעיתים הפרי נפגע ע"י שני מזיקים

קרא עוד »
פפאיה

פירות הפפאיה המשווקים בארץ, הם ממטעים מטופלים והם בחזקת נקיים ואינם טעונים בדיקה. הפירות הגדלים בחצירות פרטיות, ואותם המשווקים בשווקים הפתוחים באסיה ובפרט במדינת סין

קרא עוד »
אגוז מקדמיה - המכון למצוות התלויות בארץ
אגוז מקדמיה

אגוז זה מקורו מאוסטרליה, אולם כיום עיקר שיווקו הוא מהוואי. האגוז הוא עגול וצבעו חום-זהוב. קליפת האגוז קשה מאד לפיצוח, והוא משווק בארץ ישראל בעיקר

קרא עוד »

קצת עלינו…

‘המכון למצוות התלויות בארץ’ הוקם בשנת תשנ”ד ע”י הרה”ג שניאור זלמן רווח שליט”א ועומד מאז תחת נשיאותו של מרן הראש”ל הגר”ע יוסף זצוק”ל, ובהדרכתו הצמודה של הרה”ג רבי שלמה משה עמאר שליט”א הראש”ל והרב הראשי לירושלים עיה”ק.

ייחודיותו של המכון הוא, בידע המקצועי וההלכתי הרב שהוא צבר הן מהפן הבוטני, האנטמולוגי, בהקשר של כשרות והלכה.

יצירת קשר
הפקס שלנו

03-9030891

mail@macon.co.il

כתובת למשלוח דואר

המכון למצוות התלויות בארץ
מיקוד: 4081003 תא-דואר: 176 אלעד

לוגו בית המעשר

בית המעשר הינו קרן מעשרות ייחודית לשירות הציבור הרחב, המטפלת בהפרשת תרומות ומעשרות ומאפשרת לחברים בה לקיים את מצוות ההפרשה בהידור. בבית המעשר מנויים אלפי בתי אב המסתייעים בנושא חילול מטבע בעת הפרשת תרומות ומעשרות ובחילול קדושת רבעי, נתינת מעשר עני לעניים, ומעשר ראשון ללוי.

תנובות שדה
ספרי המכון