קפה – פולים

קפה שחור - המכון למצוות התלויות בארץ

פולי קפה גדלים על צמח ירוק עד במדינות שונות בעולם. הפולים גדלים בתוך תרמיל וכאשר התרמיל אדום זה מהוה סימן שהם כבר בשלים. לאחר קטיפתם, צבע הפולים ירוק והם מאוחסנים כך עד לקלייתם. בהמשך עם קלייתם צבעם של הפולים הופך לחום. באחסון ובפרט כשהוא לקוי, הפולים עלולים להיות מותקפים על ידי מזיקי מחסן כגון חדקוניות, זחלים, ובאחסון לקוי מאד עם לחות גבוהה, גם על ידי פסוקאים. מכל מקום תוצרת לאחר קלייה, היא בחזקת נקייה בגלל התהליך, ובגלל שהיא מותקפת הרבה פחות לאחר הקלייה.

 

אופן הבדיקה והשימוש:

פולי קפה ירוקים למטרת טחינה עבור קפה: יש לבדוק את הפולים קודם הקלייה והטחינה בדיקה ויזואלית מדגמית שאין נגיעות פנימית ובדיקה ויזואלית מלאה שאין חרקים בין הגרגירים, באם הכל נמצא נקי, מותר לקלות ולטחון את כל הכמות הנמצאת בשק.

 

פולי קפה קלויים באריזות אטומות – בחזקת נקי ואינו טעון בדיקה.

 

פולי קפה ירוקים לשימוש כפול שלם: יש לבדוק את הפולים לפי השלבים הבאים:

  • בדיקת מדגם במטרה לוודא האם קיימת נגיעות פנימית. לשם כך יש לקחת חופן פולים ולחצותם לשניים ולבדוק האם יש התגלמות פנימית.  באם נמצאה נגיעות פנימית, חובה לחצות את כל הגרגירים ולהסיר הנגועים או להימנע כליל משימוש בתוצרת זו. באם המדגם מראה שהגרגירים אינם נגועים פנימית יש לעבור לשלב הבא.
  • בדיקה ויזואלית של כל הגרגירים השלמים, ובין הגרגירים, לוודא שאין פולים נקובים או שאר סימני חרקים, ושאין חרקים בוגרים [בצבע חום כעין שאר מזיקי מחסן] או זחלים, וכמו כן שאין סימני חרקים, פסולת חרקים, קורים וכיו"ב. באם נמצאו חרקים יש להוציאם, ואף אם נמצאו חרקים קטנים אפשר להסירם על ידי סינון של הפולים, באופן שכל הפסולת תיפול. במידה ואין ביטחון שכל החרקים הוסרו, עדיף להימנע משימוש בתוצרת זו.
  • אפשרות נוספת בשוק המוסדי. בתוצרת מטיב מעולה, ולאחר שבבדיקת המדגם נמצא שאין נגיעות פנימית, ושאין נגיעות בפולים עצמם, אזי במקום הבדיקה הנזכרת בשלב הקודם, ניתן להעביר את כל התוצרת במכונה אוטומטית לניפוי אורז [ראה על אופן פעילותה בערך "אורז"], באופן שכל הפסולת הנמצאת בין הפולים תיפול לחלק התחתון או תישאב.

 

קליפות פולי קפה לחליטה / ג'ישר – ג'ישר הוא משקה המיוצר מחליטת קליפות פולי הקפה, טעמו שונה לחלוטין מטעם הקפה ודומה לתה שחור. עקב אחסונם הממושך מאד, הם מותקפים לעיתים קרובות מאד על ידי מזיקי מחסן שונים בוגרים וזחלים.

 

אופן הבדיקה והשימוש:

אפשרות א: לפזר את הפרחים המיובשים, על משטח בצבע כתום, ולהתבונן שאין חרקים בוגרים או זחלים או אחד מסימני החרקים.

 

אפשרות ב: לצורך חליטה, ניתן לחלוט במים רותחים לפי הצורך, ולהעביר לכוס השתייה באמצעות מסננת צפופה [כגון בד צפוף כעין חיתול של תינוק].

עץ קפה באינדונזיה, הפירות האדומים הם סימן להבשלת הפרי

פרי הקפה שקיבל נגיעות בעודו על העץ מחיפושית הקפה

מכונה לקליית פולי הקפה

גרגירים קלויים עם נזק חיפושית

למידע נוסף:
ציפורן

ציפורן תבלין הציפורן גדל על צמח ירוק עד המתנשא לגובה רב. ניצני הפרח, בעודם סגורים, צבעם ירוק – ורוד. הם נקטפים בשלב זה ועוברים לייבוש

קרא עוד »
קינמון - המכון למצוות התלויות בארץ
קינמון

הקינמון הוא קליפה פנימית של עץ ירוק עד הגדל בעיקר באסיה ובדרום אמריקה, וכיום במדינות נוספות. כאשר עיקר הגידול והשיווק הוא ממדינת סרי לנקה. הקינמון

קרא עוד »
מיץ לשתייה - המכון למצוות התלויות בארץ
מיץ לשתייה

בקטגורית "מיצים" קיימים בעולם סוגים שונים ומשונים. ולהלן נתאר את המצויים ביותר:   מיץ סחוט טבעי – מורכב מ-100% מיץ טבעי, ללא תוספות של מים

קרא עוד »

קצת עלינו…

‘המכון למצוות התלויות בארץ’ הוקם בשנת תשנ”ד ע”י הרה”ג שניאור זלמן רווח שליט”א ועומד מאז תחת נשיאותו של מרן הראש”ל הגר”ע יוסף זצוק”ל, ובהדרכתו הצמודה של הרה”ג רבי שלמה משה עמאר שליט”א הראש”ל והרב הראשי לירושלים עיה”ק.

ייחודיותו של המכון הוא, בידע המקצועי וההלכתי הרב שהוא צבר הן מהפן הבוטני, האנטמולוגי, בהקשר של כשרות והלכה.

יצירת קשר
הפקס שלנו

03-9030891

mail@macon.co.il

כתובת למשלוח דואר

המכון למצוות התלויות בארץ
מיקוד: 4081003 תא-דואר: 176 אלעד

לוגו בית המעשר

בית המעשר הינו קרן מעשרות ייחודית לשירות הציבור הרחב, המטפלת בהפרשת תרומות ומעשרות ומאפשרת לחברים בה לקיים את מצוות ההפרשה בהידור. בבית המעשר מנויים אלפי בתי אב המסתייעים בנושא חילול מטבע בעת הפרשת תרומות ומעשרות ובחילול קדושת רבעי, נתינת מעשר עני לעניים, ומעשר ראשון ללוי.

תנובות שדה
ספרי המכון