לוגו בית המעשר
|

נקוי תותים

י' חשון התשפ"א | 28/10/2020

שלום וברכה לכבוד הרב שליט”א
א) ראיתי באתר שנכון לשנת תשס”ט רוב המפעלים באתר לנקוי תותים השטיפה לוקה בחסר. רציתי לשאול מה הדין בזמנינו, האם אפשר לסמוך על שטיפה במפעלים בתותים וכן פירות יער הנמכרים קפואים? ועוד ישנם הכשרים שכתוב עליהם לטחינה בלבד, האם גם אם השטיפה לא היתה טובה, האם אפשר לטחון ולאכול מבלי סינון?
ב) האם כיום אפשר לאכול תותים ע”י שמוריד את הגבעול בראשו, משרה במים עם סבון ושוטף תחת הברז?

שלום וברכה

  1. תותים טריים, כל שהם יפים שלימים לא תאומים ולא סדוקים, אפשר לנקות לכתחילה בלי קילוף, לאחר ההורדה של הפרח, השרייה במי סבון, תוך כדי השרייה להכניס היד ולעשות תנועות סיבוביות במים, לאחר כ 2.5 דקות להוציא ולשטוף תחת ברז מים חזק. תוך כדי שטיפה במים יש להעביר מברשת סביב כל התות באופן יסודי. ואז אפשר להשתמש לכתחילה.
  2. התותים שנמכרים לטחינה עם כשרות מהדרין הבקיאה בתחום, זה אומר שהמוצר גדל באופן מבוקר ובנוסף עובד ונשטף בפיקוח, ובבדיקות נמצא נקי, אולם נתגלתה נגיעות נמוכה ביותר [ברמה של פחות מאחוז], למרות כל המאמצים, בכה”ג מותר לכתחילה להשתמש לצורכי השימוש הרגילים של טחינה כגון שייקים גלידות. הדבר מותר לכתחילה על פי כללי ההלכה בלי פקפוק כלל.
  3. ללא כשרות אין לסמוך כלל על שטיפות. וזאת מנסיון של הרבה שנים בהרבה מדינות.

בהצלחה