לוגו בית המעשר
|

בדיקת קטניות המיועדות לטחינה

כ"ה תמוז התשע"ג | 03/07/2013

שלום, כבוד הרב

ברצוני לטחון קטניות ודגנים שונים במטחנת קפה. האם אני חייבת לבדוק אותם לפני הטחינה? אם כן, איך לעשות זאת? הרי אי אפשר לטחון חומוס, שעועית וכדומה בהיותם לחים לאחר ההשריה?

אם אני טוחנת כמות גדולה יותר ושומרת את הקמח במקרר, האם אפשר להשתמש בו ללא בדיקה?

תודה,
טויבא

א. גם תוצרת שעתידה לעבור טחינה, צריכה בדיקה קודם הטחינה.
ב. כל בתי עסק הטוחנים את מוצריהם, משרים את החומוס וכיו”ב, בודקים וטוחנים, ונראה שגם אצלך יהיה אפשרי, אם ישהה קצת זמן עד שיתייבש.
ג. קיימים סוגי קטניות שאפשר לבדוק ביבש, אך חומוס ושעועית שיש חשש לנגיעות סמויה, אי אפשר להתחמק מן הבדיקה לאחר השרייה. [יש אפשרות של מומחים לבדוק גם ללא השרייה ולזהות סימני נגיעות, אולם אין הדבר מצוי בידי כל אדם].
ד. בדיעבד שנטחן דק ביותר ללא בדיקה לפני כן, התוצרת מותרת באכילה, אם זה נעשה שלא כדי להיפטר מן הבדיקה.
ה. יש לעיתים שמקלים בדברים שדרכם בטחינה, להסתפק בבדיקה קלה יותר, ויש להיוועץ עם חכמם הבקי בעניניים אלו, ומבואר הדין בספרי תולעת שני כרך א פרק שישי.
ו. קמח לאחר שנופה, הטוב והנכון ביותר לשומרו בהקפאה, ואז אפשר לשומרו ללא הגבלת זמן, מאידך במקרר הזמן מוגבל יותר [אפשר להקל במקרר עד 21 יום].