לוגו בית המעשר
|

מלוחייה – ארכובית הגלגל

כ"ח חשון התשפ"א | 15/11/2020

מלוחייה – נגיעות בחרקים ואופן הבדיקה והשימוש

 

עלי מלוחייה משמשים בעיקר למרקים לעיתים כעלים טחונים ולעיתים מבשלים אותם שלמים לזמן מרובה עד שהם “נמסים”

[השימוש הוא בעיקר אצל יוצאי מצרים ששם זה גדל לרוב, וגם בארץ ישראל הוא גדל בכפרים אצל הנכרים].

 

מלוחייה. למעלה מימין – אקרית על מלוחייה. משמאל – כנימת עלה על מלוחייה

מלוחייה. למעלה מימין – אקרית על המלוחייה. משמאל – כנימת עלה על המלוחייה

 

בעלים אלו מצוי בהם נגיעות מרובה מאד של חרקים כגון של כנימות עלה, אקריות וזחלים של פרפרים שונים ועוד.

 

זחל פלוסייה על עלה מלוחייה

זחל פלוסייה על עלה מלוחייה

 

 

אופן הבדיקה והשימוש:

יש לקחת כמות מועטה של גבעולים ולהשרותם במים עם חומר השריה למשך כ-5 דקות,

לקחת מספר בודד של גבעולים ולשפשפם באמצעות ספוג רך טבול בחומר, לשוטפם היטב תחת זרם מים חזק.

לאחר מיכן לקחת כל עלה ולהתבונן מול מקור אור, לראות שלא נותרו חרקים ושאין סימנים של מנהרות על גבי העלים שנוצרו על ידי הזחל של זבוב המנהרות. במידה ונמצא עלה נגוע יש להסירו.

לאחר מיכן יש להפריד את העלים מהגבעולים ולהשתמש בעלים הבדוקים בלבד.

כיון שבדיקה זו קשה ביותר על כן מומלץ להשתמש בדרכים אחרות הנזכרות לקמן:

  • להשתמש בתמצית מי מלוחייה. כלומר לאחר שטיפה היטב של העלים במים. לבשלם כמות שהם עם מים, להעביר את התבשיל סינון היטב במסננת דקה עם צמר גפן. ולהשתמש במי התמצית המסוננים.
  • כמו כן אפשר לאחר שטיפה טובה, לעטפם בתוך בד ולקשרם היטב, ולהכניסם בתוך התבשיל עם הבד.
  • כמו כן אפשר לטחנם דק מאד בבלנדר לאחר שטיפה ראויה כמבואר לעיל, ולהשתמש עם חומר טחון.

 

עלי מלוחייה יבשים :

ראה בערך “עלי תבלין יבשים”.