לוגו בית המעשר
|

דג אראס קומניסט סיכן משויש

אראס/קומוניסט/ סיכן הודי/סיכן משויש/ Rabbitfish

כ"ז טבת התשפ"א | 11/01/2021

אראס/קומוניסט/ סיכן הודי/סיכן משויש/ Rabbitfish

שני סוגי דגי אראס מוכרים לנו השייכים למשפחת הסיכניים, האחד הוא הקומוניסט או בשמו העברי “סיכן משויש”.

הדג השני הוא האראס השחור “סיכן הודי”.

 

דג אראס קומניסט סיכן משויש

דג אראס קומניסט סיכן משויש

 

דג אראס סיכן הודי שחור

דג אראס סיכן הודי שחור

 

הדגים הללו חיים בדרך כלל להקות ובקרבת החוף, ובעומק של עד 30 מטר.

דגים אלו נפוצים ונידוגים במערב האוקיינוס ההודי, ים סוף וחדר לחופי הים התיכון דרך תעלת סואץ וכיום נפוץ מאד בחופי הים התיכון.

חלק מן הקוצים הקשיחים שבסנפיר הגב מכילים ארס מסוכן, שפגיעתו כואבת עד מסוכנת.

יש שפקפקו על כשרות דגים אלו מחמת שלדעתם לא מצאו בהם קשקשים, אולם האמת שהם כשרים למהדרין, ובכל הדגים הללו יש קשקשים, וראה עוד להלן בדיני כשרות הדגים, מה שכתבנו אודות דגים אלו.

עיקר מזונם של דגים אלו הוא הצמחייה שבקרבתה הם חיים. הדגים הם בממדים זעירים הנעים בין 5 עד 25 ס”מ.

ככל דגי הים, לעיתים יש נגיעות חיצונית, ולעיתים נגיעות פנימית תולעים, ציסטות בחללי הראש והגוף.

 

אופן הבדיקה והשימוש:

  • יש להסיר את הראש או לחילופין, לחצות את ראש הדג, להסיר ממנו את הזימים, הלשון ושאר איברי הפנים, ולשוטפו היטב תחת ברז מים תוך כדי שפשוף היטב.

אפשר גם באמצעות לחץ אויר חזק או קיטור חזק, להכניס אל החללים ולנקות היטב.

  • את איברי הפנים יש להשליך, את הקרום השחור יש לנקות ולגרד היטב בכל דפנות הבטן, ובצמוד לשדרת הדג, ולשטוף היטב תחת ברז מים תוך כדי שפשוף היטב, ולהתבונן היטב שלא נותרו כל תולעים,’ציסטה’ או ‘כיסים’ של טפיל בתוך חלל הבטן.
  • יש להתבונן חזותית על גבי הדגים ובעיקר באזור הסנפירים, צדדי הבטן התחתונים, ובאזור הצוואר והזנב, באם לא נראה כל סימן אדום המסמן פציעה של טפיל חיצוני שחדר מבחוץ.

במידה ויש חשש או סימן של פצע אדום יש לחטט אחריו עד עומק חצי ס”מ.

  • בנוסף מחשש לטפיל, שיושב על עור הדג (ללא חדירה לבשר הדג), אפשר להסיר את העור, ואין חשש כלל.

או לחילופין, באם זה דג מצונן כלומר שעבר כבר זמן לאחר מותו, אחיזת החרקים בו חלשה יותר, ואז מגרדים היטב עם סכין את כל עור הדג (גם במקום שאין קשקשים).

ובאם הוא נידוג טרי יש להמתין מספר שעות לאחר מותו או להקפיאו למשך זמן עד שיוקפא, ואז לשטוף ולגרד היטב את עור הדג.