לוגו בית המעשר
|

שמייגלה/חד לסת

כ"ח שבט התשפ"א | 10/02/2021

דג השמייגלה/חד לסת/ Halfbeak

חד לסת הוא כינוי לכל הדגים שיש בקצה פיהם צורת סייף ארוך, לעיתים יש  בשני הלסתות, ולעיתים יש רק בלסת העליונה, ולעיתים רק בלסת התחתונה, והוא הדג הנוכחי.ומכאן גם שמו של הדג שמייגלה, שהוא חצי מקור בערבית, וכן בתירגומו לאנגלית.

וראה עוד לעיל בערך ‘ בוסיף’ המצוי במרוקו.

#281#280

דגי השמייגלה חיים בכל האוקיינוסים, בים ובחופיו, דגים אלו ניתן לראותם מקפצים ומוציאים כל גופם מן המים וחוזרים

(ובזה הזמן הם נטרפים על ידי דגי הדוראדו, ראה לעיל בערכו).

דגים אלו גודלם מגיע ל 30 ס”מ, הם בעלי גוף מוארך המותאם לחיות במים פתוחים.

קשקשים גדולים יחסית שמתאימים למהירות השחייה שלהם, והם מתנתקים בקלות, אין לדג קוצים בסנפירים.

בעל מספר כתמים בודדים בצורת נקודות שחורות קצה הלסת התחתונה הארוכה היא בצבע אדום-כתום,

הדגים חיים בלהקות,והם ניזונים מאצות וצמחי ים, פלנקטון, רכיכות וסרטנים, ומדגיגים קטנים,

ולכן לעיתים ניתן למוצאם בין להקות  הסרדינים.

הדגים אינם מסחריים בדרך כלל, אולם בחלק מהמדינות הם בעל ערך, וכגון ביפן הוא נדוג ומשתמשים בו ל”סשימי”.

כבכל דגי הים, גם בדג זה לעיתים יש נגיעות חיצונית, ולעיתים נגיעות פנימית תולעים, ציסטות בחללי הראש והגוף.

 

אופן הבדיקה והשימוש:

  • יש להסיר את הראש או לחילופין, לחצות את ראש הדג, להסיר ממנו את הזימים,

הלשון ושאר איברי הפנים, ולשטפו היטב תחת ברז מים תוך כדי שפשוף היטב.

אפשר גם באמצעות לחץ אויר חזק או קיטור חזק, להכניס אל החללים ולנקות היטב.

  • את איברי הפנים יש להשליך, את הקרום השחור יש לנקות ולגרד היטב בכל דפנות הבטן,

ובצמוד לשדרת הדג, ולשטוף היטב תחת ברז מים תוך כדי שפשוף היטב,

ולהתבונן היטב שלא נותרו כל תולעים, ‘ציסטה’ או ‘כיסים’ של טפיל בתוך חלל הבטן.

  • יש להתבונן חזותית על גבי הדגים ובעיקר באזור הסנפירים, צדדי הבטן התחתונים,

ובאזור הצוואר והזנב, באם לא נראה כל סימן אדום המסמן פציעה של טפיל חיצוני שחדר מבחוץ.

במידה ויש חשש או סימן של פצע אדום יש לחטט אחריו עד עומק חצי ס”מ.

  • בנוסף מחשש לטפיל, שיושב על עור הדג (ללא חדירה לבשר הדג), אפשר להסיר את העור, ואין חשש כלל.

או לחילופין, באם זה דג מצונן כלומר שעבר כבר זמן לאחר מותו, אחיזת החרקים בו חלשה יותר,

ואז מגרדים היטב עם סכין את כל עור הדג (גם במקום שאין קשקשים).

ובאם הוא נדוג טרי יש להמתין מספר שעות לאחר מותו או להקפיאו למשך זמן עד שיוקפא,

ואז לשטוף ולגרד היטב את עור הדג.