לוגו בית המעשר
|

דג קפלין

קפלין/מויבה

כ"ו שבט התשפ"א | 08/02/2021

דג הקפלין/מויבה/ Capelin

דג הקפלין הוא דג ים, ושייך למשפחת אוסמרידה שאליהם שייכים גם דגי הריח Smallt ראה לעיל בערכם.

הדג חי בעומקים בין 300-700 מטר, ורק בזמן ההשרצה הוא מתקרב אל החוף.

דג זה מצוי בצפון האוקיינוס האטלנטי, באוקיינוס השקט, בקוריאה, יפן, ועוד.

גם באירופה הוא מצוי לרוב, בין היתר במיצרי דיוויס, בגרינלד, איסלנד, רוסיה ועוד.

 

דג קפלין

דג קפלין

 

דג הקפלין, צורתו מוארכת, ממוצע גודלו כ 20 ס”מ, ומשקלו הממוצע כ 55 גר’. גופו מלא קשקשים.

צבע גבו של הדג ירקרק, ובטנו כסוף. תוחלת חיי הדגים הללו כ 10 שנים.

דג הקפלין נחשב מסחרית ביותר בכמה ממדינות העולם, עד שבשנים האחרונות הוא עבר את המיליון טון דייג לשנה.

מבחינה מסחרית, גם בשר הדג מוערך, וטעמו דומה לדג ההרינג.

חשיבות מסחרית מיוחדת יש לביצי הדג (-Masago).

ביצים אלו גם מעורבבים עם וואסאבי או צבע מאכל ירוק אחר, ונמכרים כ-‘קוויאר וסאבי’.

ואף לעיתים ביצים אלו נמכרים תחת השם Ebiko זאת מתוך מטרה שישמש תחליף לביצים המפורסמות של דג הדאון המעופף (ראה לעיל בערכו), הנקרא טוביקו Tobiko, וזאת מחמת הדמיון במראה ובטעם, הגם שבפועל הביצים קטנות יותר ופריכות פחות.

הדגים הצעירים ניזונים מזואופלנקטון, והבוגרים יותר ניזונים מסרטנים, שרימפסים, תולעים, חסרי חוליות ודגים קטנים.

כבכל דגי הים, גם בדג זה לעיתים יש נגיעות חיצונית, ולעיתים נגיעות פנימית תולעים, ציסטות בחללי הראש והגוף.

 

אופן הבדיקה והשימוש:

  • יש להסיר את הראש או לחילופין, לחצות את ראש הדג, להסיר ממנו את הזימים, הלשון ושאר איברי הפנים, ולשטפו היטב תחת ברז מים תוך כדי שפשוף היטב.

אפשר גם באמצעות לחץ אויר חזק או קיטור חזק, להכניס אל החללים ולנקות היטב.

  • את איברי הפנים יש להשליך, את הקרום השחור יש לנקות ולגרד היטב בכל דפנות הבטן, ובצמוד לשדרת הדג, ולשטוף היטב תחת ברז מים תוך כדי שפשוף היטב, ולהתבונן היטב שלא נותרו כל תולעים, ‘ציסטה’ או ‘כיסים’ של טפיל בתוך חלל הבטן.
  • יש להתבונן חזותית על גבי הדגים ובעיקר באזור הסנפירים, צדדי הבטן התחתונים, ובאזור הצוואר והזנב, באם לא נראה כל סימן אדום המסמן פציעה של טפיל חיצוני שחדר מבחוץ.

במידה ויש חשש או סימן של פצע אדום יש לחטט אחריו עד עומק חצי ס”מ.

  • בנוסף מחשש לטפיל, שיושב על עור הדג (ללא חדירה לבשר הדג), אפשר להסיר את העור, ואין חשש כלל.

או לחילופין, באם זה דג מצונן כלומר שעבר כבר זמן לאחר מותו, אחיזת החרקים בו חלשה יותר, ואז מגרדים היטב עם סכין את כל עור הדג (גם במקום שאין קשקשים).

ובאם הוא נדוג טרי יש להמתין מספר שעות לאחר מותו או להקפיאו למשך זמן עד שיוקפא, ואז לשטוף ולגרד היטב את עור הדג.

 

אופן השימוש בביצי הדגים

ראה להלן בפרק העוסק בדגים מעובדים בערך ביצי דגים.

 

תולעת שני חלק ב דגים

תולעת שני חלק ב דגים