פטל אדום
י"ט אדר ב' התשע"ט | 26/03/2019
סקירה ואופן הבדיקה והשימוש בפטל אדום
פרי הפטל הוא גדל על צמח נמוך וצבעו אדום בשונה מהפטל השחור,
(אסנה – פטל שחור – ראה לעיל בערכו)
ענפיו של הפטל האדום אינם קוצניים, ובפטל האדום יש נטייה של התפרקות הפרי עם הקטיף שלו,
ובמרכז הפרי יש חלל – וראה ערך “אסנה“.
אופן הבדיקה והשימוש:
בפירות שנלקחו ממטעים מטופלים יש להשרות את הפירות בחומר השריה למשך כ – 5 דקות,
שוטפים היטב את כל פרי בפני עצמו תחת זרם מים חזק.
מתבוננים היטב בכל פרי ופרי תחת מקור אור או במקום מואר היטב, אם אין מצויים זחלים או סימני כרסום של זחלים,
ואם אין חרקי שדה. יש לתת תשומת לב מיוחדת לאזור העוקץ של הפרי, ובין הגומות החיצוניות של הפרי.
באם נמצא הכול נקי מחרקים או מסימנים מחשידים. יש לפתוח מדגמית כמה פירות ולהתבונן שאין בחלל הפרי זחלים.
במידה ונמצא נקי הפירות מותרים באכילה. במידה ונמצא נגוע, חובה לפתוח את כל הפירות.
כמו כן במידה ונמצא אזור מסוים בפרי שהוא רך מאד, יש לפתחו ולראות שאין בו רימות של זבוב הפירות.
בפירות ממטעים שאינם מטופלים, יש לחצות את כל הפירות, ולהתבונן היטב בחלל הפנימי.
במידה והפרי נקי, ממשיכים את שאר תהליך הניקוי, השריה וכו’ וכאמור.
אולם במידה ונמצאת נגיעות פנימית, עדיף שלא להשתמש כלל בפירות אלו.
פטל אדום קפוא – ראה תות שדה קפוא.
שאר מוצרים המכילים פטל ראה לקמן