ענבים
י"ט אדר ב' התשע"ט | 26/03/2019
תוכן עניינים
ענבים – נגיעות בחרקים ואופן הבדיקה והשימוש
ענבים הם מסוגי הפירות היותר נגועים במידה והם ללא טיפול הגון וראוי,
ומשום כך כרמי הענבים הם המרוססים ביותר מבין סוגי הפירות השונים.
הנגיעות בפירות אלו היא הן של “זבוב הפירות” “זבוב התסיסה” “עש האשכול” ועוד.
בחלקות המטופלות ומרוססות היטב הפירות בחזקת נקיים (ומשום כך גם עלי הגפן כיום נקיים יותר מבעבר).
מקום העקיצה של הזבוב על גבי הענב ניכר ובולט לעין
בעיקר בזנים הירוקים (מקום העקיצה שחור כהה), וקשה לזיהוי בזנים השחורים.
כיום קודם השיווק גם לשוק המקומי החקלאים ממינים היטב כדי לא להגיע לשוק עם תוצרת נגועה.
פעמים שעל גבי הפירות עצמם יש נקודות כעין כתמים חומים ואינם סימן לנגיעות.
כמו כן במידה ובתוככי האשכול יש כמה פירות רקובים, אך אין הם מסמנים כי האשכול נגוע בחרקים.
אולם במידה ויש ריקבון יש חשש להימצאות של זחלי תסיסה ויש לבדוק טוב יותר.
אופן הבדיקה והשימוש:
זהירות יתירה יש לגלות כאשר לוקחים תוצרת אף ממטעים מטופלים,
אולם לאחר תום עונת הבציר, שאז החקלאי מפסיק את הטיפול השוטף, והחרקים מתרבים מחדש.
עלי גפן
ראה לעיל בחלק הירקות בערך “עלי גפן“.
ענבים המיועדים לדריכה עבור יין
ראה בכרך הרביעי ערך “יין”.
צימוקים
מעבר לסוגי החרקים המצויים בענבים יש ריבוי חרקי מחסן בצימוקים וראה לקמן בכרך הרביעי ערך “צימוקים“, צורת ואופן בדיקתם.