לוגו בית המעשר
|

נענע

כ"ח חשון התשפ"א | 15/11/2020

נענע – חרקים ואופן הבדיקה והשימוש

 

עלי נענע משמשים כתבלין, וכן כחליטה או תוספת לתה ומצויה בהם נגיעות מרובה כגון של כנימות עלה, אקריות, תריפסים, זחלים של פרפרים שונים, זחלים של זבוב המנהרות ועוד.

 

אקרית אדומה על נענע. בתמונה הקטנה בהגדלה

אקרית אדומה על נענע. בתמונה הקטנה בהגדלה

 

אופן הבדיקה והשימוש:

יש לקחת כמות מועטה של גבעולים ולהשרותם במים עם חומר השריה למשך כ-5 דקות, לקחת מספר בודד של גבעולים ולשפשפם באמצעות ספוג רך טבול בחומר, לשוטפם היטב תחת זרם מים חזק.

לאחר מיכן לקחת כל עלה ולהתבונן מול מקור אור, לראות שלא נותרו חרקים ושאין סימנים של מנהרות על גבי העלים שנוצרו על ידי הזחל של זבוב המנהרות.

כנימה קמחית על נענע.

כנימה קמחית על נענע.

במידה ונמצא עלה נגוע יש להסירו. לאחר מיכן יש להפריד את העלים מהגבעולים ולהשתמש בעלים הבדוקים בלבד.

 

מושבה של כנימות עלה על נענע

מושבה של כנימות עלה על נענע

 

כיון שבדיקה זו קשה ביותר על כן מומלץ להשתמש בדרכים אחרות הנזכרות לקמן:

 

  • להשתמש בתמצית מי הנענע. כלומר לאחר שטיפה היטב של העלים במים. לבשלם כמות שהם עם מים, להעביר את התבשיל סינון היטב במסננת דקה עם צמר גפן. ולהשתמש במי התמצית המסוננים.
  • כמו כן אפשר לאחר שטיפה טובה, לעטפם בתוך בד ולקשרם היטב, ולהכניסם בתוך התבשיל עם הבד.
  • כמו כן אפשר לטחנם דק מאד בבלנדר לאחר שטיפה ראויה כמבואר לעיל, ולהשתמש עם חומר טחון.

 

זבוב הכבול על עלה נענע, בתמונה הקטנה בהגדלה

זבוב הכבול על עלה נענע, בתמונה הקטנה בהגדלה

 

כאמור לעיל, גם לשימוש הנפוץ של עלי הנענע בתה, מותר לבשל את הנענע יחד עם התה, ואת המזיגה לתוך כוס השתייה יש לעשות דרך מסננת דקה עם צמר גפן וכיוצא בזה.

 

זבוב המנהרות על הנענע. ניתן לראות את המנהרה כשבסופה נותר הזחל

זבוב המנהרות על הנענע. ניתן לראות את המנהרה כשבסופה נותר הזחל

 

נענע מגידול מיוחד

 

במידה והגידול נעשה תחת פיקוח מומחה בגידולים אלו, הנענע הוא בחזקת נקי. אולם איננו נקי בוודאות [ וכמפורט לקמן בנספח א ]. ולכן יש להשרות את העלים בחומר השריה, ולשוטפם היטב תחת זרם מים חזק.

 

עלי נענע יבשים:

ראה בערך “עלי תבלין יבשים”.

 

זחל פלוסייה על הנענע

זחל פלוסייה על הנענע