לוגו בית המעשר
|

דג לברק שמקורו מן הים

לברק

י"ט אדר ב' התשע"ט | 26/03/2019

דג הלברק/Spotted seabass/European seabass

שני מינים עיקריים מוכרים האחד הוא הלברק החלק, והשני הוא הלברק הנקוד, החלק הוא גדול יותר (עלול להגיע עד 1 מטר), צבעו כסוף, ניתן לזהותו באמצעות הכתם הכהה בחלקו העליון של מכסה הזימים.

והשני קטן יותר עד כ- 70 ס”מ ועל גופו נקודות. אם כי הגודל הממוצע של דגים אלו הוא בין 20-60 ס”מ.

בטבע הם חיים בדרך כלל בשפכי הנהרות, אולם הוא מצוי גם בים.

הדגים הבוגרים שוחים כבודדים, להבדיל מהצעירים שחיים בלהקות.

הדגים ניזונים מדגים קטנים, דיונונים, סרטנים ושאר חסרי חוליות.

 

דג לברק שמקורו מן הכנרת

דג לברק שמקורו מן הכנרת

 

דג לברק שמקורו מן הים

דג לברק שמקורו מן הים

 

דג זה מחמת בשרו העשיר בשומן, ולו טעם מיוחד, גדל גם בתנאי שביה במים מליחים במדינות שונות, כמו תורכיה, יוון, קפריסין ועוד ובעבר גם בכלובים שבאילת.

(הדג המפורסם בשם ‘לברק יפני’ המגיע מברכות של מים מתוקים בסין, איננו מין לברק כלל אלא מכונה כך).

בדגים אלו לפי אופן גידולם כך רמת הנקיות או הנגיעות שלהם בטפילים. כאשר אותם הגדלים בתנאי שביה נמצאו נקיים מטפילים.

מאידך אותם שמקורם מים סוף, הים השחור ומזרח האוקיינוס האטלנטי,  יש לחוש כבכל דגי הים שיתכן בהם תולעים בחלל הבטן.

ובאותם שבחופי הים התיכון מצאנו את טפיל הקפופודה בתוך חלל פה הדג ועל גבי הלשון. וטפיל זה אף נצמד על עור הדג מבחוץ.

 

טפילי קפופודה על לשון דג לברק מן הים

טפילי קפופודה על לשון דג לברק מן הים

 

אופן הבדיקה והשימוש:

דגים שמקורם בכלובי שביה

בחזקת נקיים.

‘לברק יפני’ שמקורו מבריכות גידול בסין

בחזקת נקיים.

דגים שמקורם מן הים הפתוח:

כבכל דגי הים יש לחוש יש לחשוש לתולעים בחלל הבטן, ולכן את איברי הפנים יש להשליך, את הקרום השחור יש לנקות ולגרד היטב בכל דפנות הבטן, ובצמוד לשדרת הדג, ולשטוף היטב תחת ברז מים תוך כדי שפשוף היטב, ולהתבונן היטב שלא נותרו כל תולעים, ‘ציסטה’ או ‘כיסים’ של טפיל בתוך חלל הבטן.

בנוסף מאחר וטפיל הקפופודה נמצא בדגים שמקורם מן הים על כן:

    • יש להסיר את הראש או לחילופין, לחצות את ראש הדג, להסיר ממנו את הזימים, הלשון ושאר איברי הפנים, ולשטפו היטב תחת ברז מים תוך כדי שפשוף היטב.

אפשר גם באמצעות לחץ אויר חזק או קיטור חזק, להכניס אל החללים ולנקות היטב.

    • בנוסף מחשש שהטפיל נמצא על עור הדג (ללא חדירה לבשר הדג), על כן אם לא מסירים את העור, יש לשטוף ולגרד היטב את העור קודם השימוש בו.

ולכן לאחר ניקוי הדג מאיבריו הפנימים, יש להתבונן שלא נותרו תולעים (מפותלות כעין “ספירלה”), ובמידה ונמצאו תולעים יש לנקות היטב את חלל הבטן עם סכין, ובצמוד לשדרת הדג, ולאחר הניקיון לשטוף היטב תחת ברז מים.

תולעת שני חלק ב דגים

תולעת שני חלק ב דגים