לוגו בית המעשר
|

כרובית

כ"ה חשון התשפ"א | 12/11/2020

כרובית – נגיעות בחרקים ואופן הבדיקה והשימוש

ירק זה נגוע בנגיעות גבוהה מאד של חרקים, כגון תריפסים, כנימות עלה, זחלי פרודניה, אקריות ועוד.

עיקר הנגיעות היא בינות לפרחים והגבעולים של כרובית. בדרך כלל בניעור של כרובית על גבי משטח לבן, ניתן לראות חרקים שנופלים על גבי המשטח.

אולם לניעור זה אין ערך להסרת החרקים, מלבד אותם חרקים הנתפסים, גם האחרים אינם יכולים לרדת עקב הימצאותם במקומות מסתור רבים בתוך הכרובית.

 

זחל עש גב היהלום חבוי בינות לפרחי הכרובית

זחל עש גב היהלום חבוי בינות לפרחי הכרובית

 

המבנה המורכב של הכרובית גורם שלא תועיל השריה כלל לירק כיון שהחרקים נתפסים בין הפרחים או במקום החיבור של הגבעולים וכיו”ב.

ומניסיונות  שעשינו גם לאחר בישול במים רותחים ו/או לאחר שהיה של הירק בתנור חם מאד או אף לאחר הבהוב על גבי האש,

לאחר הפרדת העלים נמצאו חרקים מתים אך שלימים בינות העלים.

 

זחל עש גב היהלום בשלב התגלמות על גבעולי הכרובית

זחל עש גב היהלום בשלב התגלמות על גבעולי הכרובית

 

 

אופן הבדיקה והשימוש:

יש להפריד את כל הפרחים והגבעולים מהקלח המרכזי, כך שישאר רק הקלח המרכזי יחד עם הקלחים הגדולים שהתפצלו מהקלח המרכזי, ללא קצוות הגבעולים הקטנים, כשהקלח המרכזי נותר חלק לחלוטין.

 

זחל פרודניה בינות לפרחי כרובית

זחל פרודניה בינות לפרחי כרובית

 

את הקלח, יש להשרות במים עם חומר השריה למשך כ-5 דקות. לאחר מיכן יש לשוטפו היטב תחת זרם מים.

את הפרחים והגבעולים אין שיטה בטוחה לנקותם, ויש להימנע משימוש בהם.

[אלא אם כן יפריד את כל הפרחים לחלוטין, ולאחר השריה בחומר ניקוי ושטיפה היטב, יבדוק ויזואלית כל פרח ופרח, שהוא נקי מחרקים].

 

תריפס בוגר בינות לפרחי כרובית

תריפס בוגר בינות לפרחי כרובית

כרובית מגידול מיוחד

בגידול המיוחד בד”כ כשרות המתמחה בענייני חרקים, משתדלת שלא תהיה כלל נגיעות ואף לא בכמות זעירה, עקב הקושי לנקות ירק זה.

בכל אופן לצאת ידי כל חשש, יש להפריד את הפרחים מהקלח המרכזי, ולהשרות את הפרחים, הגבעולים והקלח, במים עם חומר השריה למשך כ-5 דקות.

לאחר מיכן יש לשוטפו היטב תחת זרם מים.

 

כרובית קפואה:

כאמור, עקב המבנה המורכב של הכרובית, כמעט ולא קיים תוצרת שהיא נקיה מחרקים לחלוטין,

ולכן הגם שהיצרנים לוקחים ומבררים את התוצרת היותר טובה היא עדיין נגועה בחרקים.

 

תריפס שנותר בין פרחי הכרובית לאחר שהיא עברה תהליכי שטיפה והקפאה.

תריפס שנותר בין פרחי הכרובית לאחר שהיא עברה תהליכי שטיפה והקפאה.

 

ואין כלל היתר להשתמש בירק זה אף אם הוא קפוא, וכל זה הגם שהתוצרת עוברת שטיפה [ג’קוזי] ואת שאר מכונות השטיפה וייבוש,

כמו כן ההקפאה העמוקה לא רק שאינו מיטיב מבחינה הלכתית עם החרקים,

אלא אדרבה משאיר אותם שלימים כמו שהם ואינם מתפרקים גם לאחר שנה ויותר. ולכן אין להתיר כלל שימוש שירק זה גם כשהוא קפוא.

ואדרבה יש האומרים שבירק זה א”א לבדוק כלל לאחר ההקפאה כיון שלאחר ההפשרה התוצרת מתרככת מאד וא”א לבודקה כיאות.

מאידך אם החומר גלם גדל בתנאים מיוחדים המבטיח כמעט לחלוטין את נקיונו כבר בשלב זה,

ולאחר תוספות נוספות במפעל, מביאים את התוצרת לנקיון מוחלט, יש להתיר שימוש במוצר זה.

אולם כל זה בתנאי שיש חותם של ועד כשרות המומחה לעניינים אלו על גבי כל אריזה.

[ראה לקמן שהארכתי בתיאור ייצור ירקות קפואים ללא חרקים].