לוגו בית המעשר
|

דג טרכון - הורס מקרל

טרכון/מקרל סוסים

י"ט שבט התשפ"א | 01/02/2021

דג הטרכון/מקרל סוסים/Trachurus/ Jack mackerels/Horse mackerel

דג הטרכון, כולל בתוכו 14 סוגים המשתייכים למשפחת הצניניתיים, ובניהם צנינית אטלנטית. טרכון ים תיכוני, או טרכון רחב מגינים.

ועוד סוגים נוספים. חלק מהדגים מקורם בים התיכון ואף מצויים רק בו, וחלקם מצויים אף במדינות נוספות בעולם.

דגים אלו חיים בלהקות או אף כבודדים בבגרותם. הדגים ניזונים מדגיגים, סרטנים ורכיכות.

משפחת הצניניתיים מכונים גם בשם ‘בקלה‘, ראה עוד לעיל בערך דג זה.

אחד מהדגים הפופולרים הוא ‘טרכון רחב-מגינים’ (Horse mackerel) – דג זה גודלו בממוצע 10-30 ס”מ, אולם יכול להגיע גם עד 60 ס”מ.

גופו מוארך ופחוס, צבעו ירוק אפור-כחלחל, גחונו לבן כסוף, שורה של קשקשים גדולים ומחוספסים נמשכת לאורכו של הדג.

גם הוא כשאר בני מיניו שחיין מהיר מאוד, אשר בזמן שחייתו מפריש מעין שמן מהגוף אשר מאפשר לו להחליק בתוך המים ולשחות מהר עוד יותר.

הטרכון נפוץ מארצות הברית שבצפון ועד ברזיל בדרום.

דגים ממינים אלו הם בין הדגים הממהרים להתקלקל ואף להגיע להרעלה, ולכן הוא צריך להיאכל ביום שדגו אותם.

 

 דג טרכון - הורס מקרל

דג טרכון – הורס מקרל

 

דג זה חשוב מאד מסחרית באזור נזרה שבפורטוגל שם קיים היסטוריה רבת שנים של מקרל מיובש Semi Dry Mackerel – Nazare Style, שאותו מייצרים מדג זה המכונה Horse mackerel, וכל תהליך הייבוש הוא על שפת הים, כאשר הייבוש על רשתות ובאמצעות השמש ומלח וכנראה בתמונה

 

דגי טרכון מיובשים על שפת הים

דגי טרכון מיובשים על שפת הים

 

וראה עוד להלן בערך ‘מקרל’ ובפרק הבא בערך ‘דגים מיובשים’.

 

דגים אלו מזונם מדגים קטנים כמו הסרדינים, סרטנים, דיונונים, חסילונים ומשאר סוגי פלנקטון.

מה שזה אומר שדג זה ניזון גם מפונדקאי ראשון של תולעי אניסאקיס, ולכן במדינות מסוימות הנגיעות גבוהה (כגון מדינות סקנדינביה), ובמדינות מסוימות זה יותר נקי (כגון פורטוגל ומרוקו).

אולם גם במדינות אלו לעיתים נדירות מצויים התולעים ולכן צריך זהירות יתירה.

בנוסף דג זה משמש פונדקאי גם של טפיל Cestoda – המגיעים אל הדג בדרך כלל באמצעות מזון שהוא נגוע (ראה לעיל במבוא על מחזור חייו של טפיל זה, וראה לעיל בערך טונה מה שכתבנו בתמצית).

 

אופן הבדיקה והשימוש:

  • יש להסיר את הראש או לחילופין, לחצות את ראש הדג, להסיר ממנו את הזימים, הלשון ושאר איברי הפנים, ולשטפו היטב תחת ברז מים תוך כדי שפשוף היטב.

אפשר גם באמצעות לחץ אויר חזק או קיטור חזק, להכניס אל החללים ולנקות היטב.

  • את איברי הפנים יש להשליך, את הקרום השחור יש להסיר ולנקות ולגרד היטב בכל דפנות הבטן, ובצמוד לשדרת הדג, ולשטוף היטב תחת ברז מים תוך כדי שפשוף היטב, באמצעות מברשת קשה, ויש להתבונן היטב שלא נותרו כל תולעים, ‘ציסטה’ או ‘כיסים’ של טפיל בתוך חלל הבטן.

(את הטפיל המצוי תחת הקרום בצמוד לחלל הבטן ניתן בקלות להבחין בצבעו הלבן הבולט תחת הקרום ואפשר להוציאו באמצעות סכין או פינצטה וכיו”ב).

  • יש להתבונן חזותית על גבי הדגים ובעיקר באזור הסנפירים, צדדי הבטן התחתונים, ובאזור הצוואר והזנב, באם לא נראה כל סימן אדום המסמן פציעה של טפיל חיצוני שחדר מבחוץ.

במידה ויש חשש או סימן של פצע אדום יש לחטט אחריו עד עומק חצי ס”מ.

 

תולעת שני חלק ב דגים

תולעת שני חלק ב דגים