לוגו בית המעשר
|

אפונה יבשה

י"ז אדר ב' התשע"ט | 24/03/2019

 

אפונה יבשה – סקירה ואופן הבדיקה מחרקים:

גרגירי האפונה מותקפים עוד בהיותם מחוברים בתרמילים שלהם,

בכמה סוגים של חרקי שדה ובעיקר על ידי זרעית האפונה,

וראה על כך ועל אופן השימוש בערך אפונה טרייה וקפואה .

חרקים בוגרים בין גרגירי אפונה חצויים

חרקים בוגרים בין גרגירי אפונה חצויים

 

גרגירי האפונה משווקים גם בצורת אפונה יבשה.

לאחר הפרדת הגרגירים מהתרמיל ולאחר תהליך הייבוש,

הגרגירים מאוחסנים זמן רב בשקים גדולים עד לזמן האריזה,

וגם לאחר האריזה הם לעיתים מאוחסנים זמן רב.

 

חרקים בוגרים בין גרגירי אפונה חצויים

חרקים בוגרים בין גרגירי אפונה חצויים

 

בכל תקופת האחסון, עלולים גרגירי האפונה להיפגע על ידי חרקי מחסן שונים

כגון חיפושית הטבק, משוננת חזה, זחלים שונים ועוד

ובאחסון לקוי מאד עם לחות גבוהה, גם על ידי פסוקאים (ראה בערכם).

 

חרקים בוגרים בין גרגירי אפונים חצויים

חרקים בוגרים בין גרגירי אפונים חצויים

 

בנוסף, האפונה עלולה להיפגע מהזרעית, לא רק במחובר אלא גם בתלוש,

כלומר לאחר שהופרדו הזרעים מן התרמילים, היא פועלת באותה צורה

כאשר נקבת הזרעית נצמדת אל הגרגיר עצמו ומטילה ביצה זעירה (כעין נקודה לבנה) הנצמדת אל האפונה.

 

עש הקמח ההודי באפונים, בוגר זחל וגולם

עש הקמח ההודי באפונים, בוגר זחל וגולם

 

הזחל בוקע מן הביצה וחודר באמצעות נקב זעיר שהוא יוצר לתוך הגרגיר פנימה,

שם הוא מתגלם בנקודה הקרובה לקליפת האפונה.

הבוגר שבוקע מן הגולם צבעו נוטה לשחור ובהגיחו אל אויר העולם הוא מותיר אחריו  חור הגחה עגול

(ראה בספר תולעת שני בכרך א פרק ד סעי’ י מה שכתבנו לדון על חרקים בתלוש ואודות חרקים כגון אלו, האם נאסרים כדין שרץ הארץ).

 

צרעה טפילית באפונה יבשה

צרעה טפילית באפונה יבשה

לעיתים בנוסף לחרקים הנזכרים, ניתן למצוא צרעת טפילית בין גרגירי האפונה.

 

מזיקי מחסן באפונה יבשה

מזיקי מחסן באפונה יבשה

 

 

אפונה יבשה – אופן הבדיקה והשימוש:

גרגירי אפונה שלמים:

יש להעדיף ולרכוש תוצרת ממקורות שתנאי הגידול טובים יותר, ואף תנאי האחסון משופרים יותר.

אופן הבדיקה הוא לפי השלבים הבאים:
  1. בדיקת מדגם לוודא האם קיימת נגיעות פנימית.
  2. יש לקחת חופן גרגירים ולחצותם לשניים ולבדוק באם יש התגלמות פנימית. מכיון שבכל אחד מהחצאים תיתכן נגיעות פנימית, יש לוודא שהגרגירים משני צדיהם שלמים ללא חורים או נקבים או מחילות ההולכות אל תוך הגרגיר פנימה. רצוי מאד לבצע את הבדיקה על שולחן אור או ממול מקור אור שיכול לשקף בקלות את תכולת הגרגיר. באם נמצאה נגיעות פנימית חובה לחצות את כל הגרגירים ולהסיר הנגועים או להימנע כליל משימוש בתוצרת זו. באם המדגם מראה שהגרגירים אינם נגועים פנימית יש לעבור לשלב הבא.
  3. בדיקה ויזואלית של כל הגרגירים השלמים. בדיקה זו מורכבת משתי בדיקות: האחת, בדיקה של את הגרגירים עצמם שאינם מנוקבים ואין בהם סימני נגיעות [ללא צורך לחצות אותם]. השנייה, בדיקה בין הגרגירים שאין חרקים בוגרים [בצבע חום כעין שאר מזיקי מחסן] או זחלים, וכמו כן שאין סימני חרקים, פסולת חרקים, קורים וכיו”ב. באם נמצאו חרקים יש לוודא את הוצאתם, ואף אם נמצאו חרקים קטנים ניתן להסירם על ידי סינון של הגרגירים באופן שכל הפסולת תיפול ולאחר מכן שוטפים היטב את הגרגירים. באם אין בטחון שהוסרו כל החרקים, עדיף להימנע משימוש בתוצרת.
  4. בתוצרת מטיב מעולה, ולאחר שבבדיקת המדגם נמצא שאין נגיעות פנימית. במקומות המוסדיים, במקום הבדיקה הנזכרת בשלב הקודם, ניתן להעביר את כל התוצרת במכונה אוטומטית לניפוי אורז [ראה על אופן פעילותה לעיל בערך “אורז”], באופן שכל הפסולת הנמצאת בין הגרגירים תיפול לחלק התחתון או תישאב.
  5. “בדיקת בטחון”, שמטרתה לאשר כי אכן כל הגרגירים המחוררים או החרקים הוסרו. את הבדיקה יש לבצע באמצעות הצפה וכדלקמן: להכין קערה של כליטר מים ולהמיס בתוכה 3 כפות מלח, לשפוך את גרגירי האפונה בבת אחת לקערה ומיד לערבב את כל התכולה. את כל הגרגירים שצפו למעלה יש להסיר מיד [שאם לא כן גם הם יספחו מים וישקעו]. בכך אנו מבטיחים הסרת כל הגרגירים הנגועים.

 

גרגירי אפונה חצויים:

בשיווק של גרגירים חצויים, מצד אחד, הבדיקה קלה יותר מכיון שהגרגיר כבר חצוי

וניתן לזהות את הנגיעות הפנימית ביתר קלות.

מצד שני, הפגיעה קיימת בחשש גבוה יותר אם לא אוחסן כראוי.

יש לבצע את כל אופני הבדיקה כאמור לעיל לגבי גרגירים שלימים וכדלקמן:

  • בדיקה ויזואלית של כל הגרגירים

[עדיף על שולחן אור, ואם אין ברשותו, יבצע את הבדיקה על משטח בצבע כתום או תכלת].

בדיקה זו מורכבת משתי בדיקות:

  1. האחת, בדיקה מדגמית [=10%] של הגרגירים עצמם שאינם מנוקבים ואין בהם סימנים של נגיעות פנימית, ומכיון שלעיתים הנקב הוא מצידו השני של הגרגיר בצמוד לקליפתו, על כן באם אפשרי בזמן הבדיקה על המשטח להפוך כל גרגיר, יעשה כך. ובאם לאו, יפזר כמות של גרגירים על כף היד וישטח אותם, ויהפוך בהצמדת כפות הידיים לצד השני, וכך יוודא שכל הגרגירים שלימים ואינם מנוקבים.
  2. השנייה, היא בדיקה של כל התוצרת, בין הגרגירים, לוודא שאין חרקים בוגרים [בצבע חום כעין שאר מזיקי מחסן] או זחלים, וכמו כן שאין סימני חרקים, פסולת חרקים, קורים וכיו”ב. באם נמצאו גרגירים מנוקבים או נגועים, וכן אם נמצאו חרקים בין הגרגירים, יש לוודא את הוצאתם. אם נמצאו חרקים קטנים ניתן להסירם על ידי סינון של האפונה באופן שכל הפסולת תיפול ולאחר מכן יש לשטוף היטב את הגרגירים. באם אין בטחון שכל החרקים הוסרו, עדיף להימנע משימוש בתוצרת.
  • בתוצרת מטיב מעולה, ולאחר שבבדיקת הגרגירים נמצא שאין נגיעות בתוך הגרגיר,
  • במקומות המוסדיים, במקום הבדיקה השנייה הנז’ בשלב הקודם,
  • ניתן להעביר את כל התוצרת במכונה אוטומטית לניפוי אורז

(ראה על אופן פעילותה לעיל בערך “אורז“),

  • באופן שכל הפסולת הנמצאת בין הגרגירים תיפול לחלק התחתון או תישאב.
  • “בדיקת בטחון”, שמטרתה לאשר כי אכן כל הגרגירים המחוררים או החרקים הוסרו.
  • את הבדיקה יש לבצע באמצעות הצפה, וכדלקמן:
  • להכין קערה של כליטר מים, ולהמיס בתוכה 3 כפות מלח, לשפוך את הגרגירים בבת אחת לקערה,

ומיד לערבב את כל התכולה.

  • את כל הגרגירים שצפו למעלה יש להסירם מיד (שאם לא כן גם הם יספחו מים וישקעו).
  • בכך אנו מבטיחים הסרת כל הגרגירים הנגועים.

גרגירי אפונה המשווקים כשהם “בחזקת נקיים מתולעים”

באם החותם המעיד על כך, בקי בעניני חרקים, ניתן לסמוך על כך ואינם חייבים בדיקה,

ובתנאי שתנאי האריזה תקפים, כגון אם האריזה היא עם וואקום, יש להבטיח שאכן הוואקום נותר,

ולא חדר אויר לשקית. לאחר השימוש יש לשמור את מה שנותר בקירור,

כדי שלא תיווצר התפתחות חדשה של חרקים.