לוגו בית המעשר
|

אמנון ים

אמנון ים / לובוט כל ימי/ Atlantic tripletail

כ"ז טבת התשפ"א | 11/01/2021

סקירה על דג אמנון ים (מושט ים)

דג זה נקרא אמנון ים, מחמת דמיונו לדג אמנון, אמנם בפועל איננו שייך כלל למשפחת האמנוניים,

אלא למשפחת הלובוטיים, שיש בהם סוג אחד של דג והוא הלובוט ויש בו שני מינים בלבד.

דג זה רגיל יותר למים חמימים, ולכן עיקר חיותו באוקיינוס האטלנטי, השקט וים התיכון.

גודלו יכול להגיע עד 1 מטר ואף מעט יותר. אולם מידותיו המצויים הם בין 30-50 ס”מ.

הדג בעל קשקשים קשים ודחוסים, פה גדול ורחב, וראשו בקטנותו בצורה משולשת ובבגרותו בצורה קעורה. צבעו שחור ומנומר מעט בקצות הזנב והסנפירים, בכתמים בצבע לבן.

 

אמנון ים

אמנון ים

 

הדג ניזון, מדגיגים קטנים כמו סרדינים, אנשובי, סרטנים, חסרי חוליות, שרימפסים, פלנקטון ועוד.

ככל דגי הים, לעיתים יש נגיעות חיצונית, ולעיתים נגיעות פנימית של תולעי אניסאקיס או שאר תולעים וציסטות בחללי הראש והגוף.

 

אמנון ים- אופן הבדיקה והשימוש:

 

דג שלם וטרי:

  • יש להסיר את הראש או לחילופין, לחצות את ראש הדג, להסיר ממנו את הזימים, הלשון ושאר איברי הפנים, ולשוטפו היטב תחת ברז מים תוך כדי שפשוף היטב.

אפשר גם באמצעות לחץ אויר חזק או קיטור חזק, להכניס אל החללים ולנקות היטב.

  • את איברי הפנים יש להשליך, את הקרום השחור יש לנקות ולגרד היטב בכל דפנות הבטן, ובצמוד לשדרת הדג, ולשטוף היטב תחת ברז מים תוך כדי שפשוף היטב, ולהתבונן היטב שלא נותרו כל תולעים, ‘ציסטה’ או ‘כיסים’ של טפיל בתוך חלל הבטן.
  • יש להתבונן חזותית על גבי הדגים ובעיקר באזור הסנפירים, צדדי הבטן התחתוניים, ובאזור הצוואר והזנב, באם לא נראה כל סימן אדום המסמן פציעה של טפיל חיצוני שחדר מבחוץ.

במידה ויש חשש או סימן של פצע אדום יש לחטט אחריו עד עומק חצי ס”מ.

  • בנוסף מחשש לטפיל, שיושב על עור הדג (ללא חדירה לבשר הדג), אפשר להסיר את העור, ואין חשש כלל.

או לחילופין, באם זה דג מצונן כלומר שעבר כבר זמן לאחר מותו, אחיזת החרקים בו חלשה יותר, ואז מגרדים היטב עם סכין את כל עור הדג (גם במקום שאין קשקשים).

ובאם הוא נידוג טרי, יש להמתין מספר שעות לאחר מותו או להקפיאו למשך זמן עד שיוקפא, ואז לשטוף ולגרד היטב את עור הדג.

 

פילה דג:

  • כאשר הפילה עם העור, יש להתבונן שאין פציעה אדומה, ואם יש חשש לנהוג כמבואר לעיל.

וכמו כן לשטוף ולגרד היטב את עור הדג, מחשש לטפיל הנצמד לעור הדג ללא חדירה לבשר הדג.

  • כאשר הפילה ללא עור (בקנייה עם כשרות), יש רק להתבונן ויזואלית שאין סימני פציעה על בשר הדג.

ולאחר מיכן מותר בשימוש כמות שהוא.