לוגו בית המעשר
|

תמר

י"ט אדר ב' התשע"ט | 26/03/2019

התמרים משווקים בצורות שונות, רוב זני התמר משווקים כיבשים, כלומר ייבושם והבשלתם הוא על העץ, ויש זן של תמר המשווק כתמר לח. (זני התמרים הלחים הם: "חייאני" ו -"ברהי". זני התמרים היבשים הם: "מג'הול" "דקל-נור" "אמרי" "דרי" "חדרווי" "זהידי" ו-"חלווי". בתמרים היבשים, מצוי נגיעות של חרקים בוודאי בתהליך של הייבוש והאיחסון. אולם אף בעודו על העץ הוא עלול להינגע, ובפרט בשטחים שאינם מטופלים כדבעי, וק"ו בשטחים האורגניים. החרקים הם מסוגים שונים: חיפושית הגרעין (החודר לפרי בעודו בשלב הבוסר ועוזב בזמן הבשלת הפרי). חיפושיות שונות (חיפושית הטבק, התסיסה) שנדבקים לבשר הפרי ונראית כחלק ממנו לאחר הייבוש. זחל של חיפושית התסיסה (צבע לבנבן). זחל עש הצימוקים (צבע ורדרד).  הזחלים נותרים בפרי ולאחר הייבוש נהפך צבעם לצבע חום ואי אפשר לזהותם אלא לאחר חציית הפרי לשניים). מאידך בתמר הלח (חייאני, ברהי) מחלקות טובות, אין כלל נגיעות והוא בחזקת נקי.

 

זחל שהוצא מתמר לאחר חצייתו לשניים. ניתן להבחין בשבע הזחל שהשתנה לחום כצבע התמר המיובש. כמו"כ ניתן להבחין בשאריות וגללים שנותרו בתוך התמר החצוי

זחל שהוצא מתמר לאחר חצייתו לשניים. ניתן להבחין בשבע הזחל שהשתנה לחום כצבע התמר המיובש. כמו"כ ניתן להבחין בשאריות וגללים שנותרו בתוך התמר החצוי

גולם שנותר בתוך תמר

גולם שנותר בתוך תמר

פרפר, זחלים, ופסולת, בתמרים משווקים באריזות ניילון

פרפר, זחלים, ופסולת, בתמרים משווקים באריזות ניילון

 

 

 אופן הבדיקה והשימוש:
לכתחילה יש להעדיף להשתמש בתמרים הלחים שהם בדרך כלל בחזקת נקיים, יותר. ובבדיקה ויזואלית חיצונית אפשר לזהות אם התמר בחזקת נקי.
באם משתמשים בתמרים יבשים, חובה לחצות את התמר לשניים ולאחר הוצאת הגלעין, להתבונן שאין חרקים וזחלים. כיון שפעמים רבות הזחל מקבל את צבע המזון שהוא אוכל, וככלל לאחר הייבוש הגוון שלו הופך להיות חום כגוון התמר, ויש קושי לזהותו, ולכן יש להתבונן על התמר ממול מקור אור, וכל גוף זר חובה לבודקו. כתמים כהים יותר או גבישי סוכר אינם מהוים סימן לנגיעות בחרקים
דבש תמרים / סילאן –
עקב שיטת העיבוד הרי הוא בחזקת נקי ואינו חייב בדיקה

סילאן – בחזקת נקי

סילאן – בחזקת נקי

ממרח תמרים – לאחר שעברו טחינה גמורה, אין כבר חובת בדיקה, אולם לכתחילה אין לטחון את התמרים אלא לאחר בדיקתם. וראה לעיל כרך ראשון פרק שישי. ולקמן בכרך הרביעי בערך זה

תמרים ללא חרצנים (=תמרים לחוצים) – אופן עיבודו של מוצר זה: תהליך מיון, הוצאת חרצנים, הכנסת התמרים לתוך בתי קיבול. יצירת "בלוקים" באמצעות מכונת לחץ, אריזת כל בלוק בוואקום. לעיבוד התמרים הלחוצים משתמשים בד"כ בתמרים הגדולים מזן מג'הול. וניתן לציין בוודאות כי החומר איננו עובר בדיקות קפדניות לחרקים, וכמעט בכל חפיסה ניתן לראות מול מקור אור בתוך התערובת זחלים וחרקים שלימים שנותרו שם. ולכן למעשה מן הראוי שלא להשתמש במוצר זה, עקב הקושי הגדול לבודקו.

ממרח תמרים

ממרח תמרים

אריזות תמרים לחוצים

אריזות תמרים לחוצים