לוגו בית המעשר
|

שוקולד

כ' אדר ב' התשע"ט | 27/03/2019
השוקולד הוא ממתק שמקורו מפולים הגדלים על עץ הקקאו [ראה לעיל בערך "קקאו"]. לאחר ייבוש, שטיפה וקלייה, מסירים את הקליפה עם הנבט וטוחנים עד שמתקבלת כעין משחה. לאחר הפרדת השמנים [מהם מייצרים את חמאת הקקאו], מתקבלת האבקה שטעמה מריר, ועל ידי ערבוב תוספים נוספים מייצרים ממנה את השוקולד המתוק.
      
      
השוקולד מיוצר באופנים שונים ומרובים מאד. בדרך כלל עם תום הייצור הוא נכנס לאריזות אטומות, והוא בחזקת נקי מחרקים. אולם באחסון ממושך עלולים חרקים בוגרים כגון חיפושית הטבק, או זחלים שונים של עשי המחסן, לחדור אל השוקולד והם מותירים בשוקולד סימני כרסום, אבקה מרובה ועוד. החרקים עלולים לתקוף יותר כאשר אל השוקולד מתלווים מוצרי משנה בעיתיים כגון אגוזים או שקדים. מובן מאליו, שכאשר מוסיפים מוצרי משנה, יש לבדוק אותם מראש שהם נקיים מכל חשש, משום שללקוח הסופי אין כמעט אפשרות לבדוק את המוצר.
   
אופן הבדיקה והשימוש:
שוקולד באריזות אטומות – בדרך כלל בחזקת נקי. כאשר המוצר מאוחסן זמן מרובה וכן כאשר מתגלה חשד של נגיעות, כגון סימני כרסום [שאינם סימטריים, לעיתים יש חורים סימטריים שנוצרים בתהליך עיבוד השוקולד ואינם קשורים לחרקים], אבקה מרובה [לעיתים יש מעט אבקה או פירורים מזמן האריזה או השינוע], קורים התפוסים בשוקולד או בתוככי האריזה, ובוודאי כאשר מוצאים חרקים, יש להימנע משימוש במוצר. [שינוי צבע אינו מעיד על נגיעות בחרקים, אלא שינוי טבעי מחמת תנאי טמפרטורה, או שהיה ממושכת בתנאים שונים].

שוקולד ממולא

במילוי של מוצר נוזלי כגון נוזל בטעם תות או דובדבן וכיו"ב, השוקולד והמילוי בחזקת נקי, אלא אם כן נתגלה חשד וכמבואר לעיל.
במילוי של מוצרים מוצקים, כגון צימוקים, דובדבנים, אגוזים וכיו"ב, יש לוודא שנותן הכשרות מקפיד על בדיקת חומרי הגלם קודם השימוש בהם. במידה ויש חשש, יש להפריד כמה מאותם פירות ולבודקם, ואם נמצאו נקיים, אפשר להשתמש בשאר. אך באם נתגלתה נגיעות, יש להימנע מלהשתמש במוצרי המשנה הללו.
שוקולד ממולא בתוצרת כגון אגוזים או שקדים, או מוצרי מאפה, עלול להתליע מהר יותר, ולכן רצוי לבדוק כל חפיסה קודה האכילה אם אין בה סימני חרקים. ובוודאי כאשר החפיסה אוחסנה זמן ממושך.
שוקולד למריחה – בחזקת נקי.
ליקר שוקולד – בחזקת נקי.