לוגו בית המעשר
|

רוטברש זן מנטלה

י"ב אדר ב' התשע"ט | 19/03/2019

רוטברש (דג אדום / red fish) – זן מנטלה

דג  הרוטברש מזן מנטלה, הוא דג ים הגדל ונידוג באזור הדרומי מערבי של האי איסלנד (איסלנד היא המדינה העיקרית וכמעט הבלעדית בשיווק דג זה. ברוב המקרים השיווק ממדינות אחרות מקור הדגים הוא מאיסלנד). תאריך הדיג של זן זה הוא בחודשי הקיץ (יוני, יולי, אוגוסט. אולם לפעמים תאריך הדיג מקדים לחודש מאי). כל דיג בתאריך אחר של דג הרוטברש, הוא איננו מזן זה, אלא זן אחר (מורינוס) צבע הדג נוטה לאדמדם. הדג משווק בעודו שלם וקפוא, לאחר הוצאת בני המעיים וניקוי חלקי של חלל הבטן. בארץ יש יצרנים המעבדים את הדג ומשווקים אותו כפילה, ללא עור ועצמות.
בדג  הרוטברש מזן מנטלה קיימת נגיעות גבוהה ביותר של טפילים חיצוניים, הנקרא: "סיפיריון לומפי" (שמו נובע מכך שהפעם הראשונה שנראה טפיל זה היה על הדג הלומפי). הטפיל "סיפיריון לומפי" הוא פרוק רגלים ובשונה מטפילים אחרים הוא גדול ביותר ומגיע עד לגודל של 5 ס"מ. נקבת הטפיל היא הפעילה, היא חודרת עם ראשה לתוך עור הדג ומתיישבת בשרירי הדג, שאר גוף הטפיל נשאר בחוץ.
בחלקה האחורי של הנקבה (החלק שנשאר בחוץ) יש שני שקי ביצים גדולים ובולטים. הביצים שבתוך שק הביצים של הנקבה הם בקוטר של כ- 5 מ"מ. שלבים צעירים מאד של הנקבה בגודל 2 מ"מ נמצאו תחת עור הדג של דג האדום.
טפיל זה גדל במים, הוא נכנס לדג מבחוץ, ומוצץ את דמו ואת מזונו, בד"כ אין הטפילים גורמים נזק לדג והוא חי עם הדג, אולם אם הם קיימים בכמות גדולה, הם גורמים לו לחולשה גדולה עד גסיסה ומוות.
שירותי הבריאות אינם אוסרים ייבוא של הדגים למרות הימצאות הטפילים.כיון שהדג משווק קפוא, והטפילים אינם מזיקים לבריאות אלא בעודם חיים, לכן משרד הבריאות אינו מעכב את הגעתו לארץ. כמות הנגיעות של טפילים בדג זה מגיע עד 42% לדייג!!!
קיים מצב שהמפעל מנקה את הדג חיצונית ופנימית, באמצעות מכונה להורדת הקשקשים הוא גם חותך את כל החלק החיצוני של הטפיל, אולם
הוא משאיר את העוגן כולו תקוע בתוך הדג, ומבחוץ ניכר במראה ובמישוש (המקום קשה), וכיון שהוא ניכר, אינו בטל אף שאיננו שלם (ראה לקמן בחלק התשובות סימן א-ב). (גם בדגים המשווקים כפילה, מצאתי שאריות של טפילים, ויש להיזהר בזה).
בנוסף לטפיל החיצוני, קיימים בחלל המעיים תולעים פנימיות. התולעת צבעה לבן. התולעת מסתובבת סביב עצמה ונראית כעין ספירלה, התולעת נמצאת במקום חלל המעיים. תולעת זו אינה חודרת לתוך הבשר, אולם קיים מצב שהתולעת חודרת תחת הקרום השחור של חלל המעיים, אולם גם אז עדיין ראש התולעת נשאר בחוץ, וניתן להבחין בה.

אופן הבדיקה והשימוש:

עקב  הנגיעות הגבוהה ברוטברש מזן זה רצוי להימנע כליל מלהשתמש בדג זה. אלא אם כן מסירים לחלוטין את עור הדג, ואזי נראה ברור לעין מקום הנגיעות. במידה ונמצאה נגיעות יש לחטט אחרי שורש הטפיל (עד 1.5 ס"מ בתוך בשר הדג). עקב ריבוי תולעים בבטן הדג, עדיף להוריד את חלק הבטן לחלוטין או לחילופין לגרד היטב עם סכין כל מקום בחלל המעיים של הדג. ולהתבונן היטב שלא נותרו תולעים – (בד"כ זה קל להבחנה כיון שהתולעים הם בצבע שקוף – לבן, ודפנות הבטן הפנימיות הם בצבע שחור) – על הדפנות, או שתקועות חלקן תחת הקרום השחור.