לוגו בית המעשר
|

פלאפל

כ' אדר ב' התשע"ט | 27/03/2019
הפלאפל נמכר לציבור או כמוצר סופי של כדורי פלאפל קפואים, לשימוש ביתי, או ככדורים טריים לאכילה בחנויות, או כאבקה מוכנה לייצור הכדורים אצל הצרכן. הפלאפל מכיל רכיבים שונים שיש בהם חשש נגיעות של תולעים, כגון חומוס, פול, אפונה יבשה, עלי תבלינים קצוצים או מיובשים, ולעיתים מוסיפים לחם או קמח ועוד. על כן, באם המוצר עובד ללא בדיקת הרכיבים כדבעי, יש חשש של נגיעות ברכיבים [ראה כל אחד בערכו]. ובאם העיבוד נעשה מחומרים לאחר בדיקה ואישור, יש להיזהר ולשמור את האבקה שלא תיפגע מחדש במזיקי מחסן השונים [ראה לעיל בסקירת מזיקים אלו]. במידה והאבקה אוחסנה זמן רב בתנאים לא נאותים, היא עלולה להתליע מחדש ויש לבודקה לפני השימוש.
אופן הבדיקה והשימוש:
כדורי הפלאפל המוכנים המשווקים בדוכנים לממכר פלאפל, למרות שכל המרכיבים נטחנים, מכל מקום אין זו טחינה מושלמת והיא דומה יותר לגריסה, כך שיש חשש שהחרקים יישארו בשלמותם. אמנם להלכה, בדיעבד, יש מקום להקל ולהתיר לאוכלם מכיון שחוץ מן הטחינה, הכדורים עוברים בישול [טיגון בשמן עמוק] ובצירוף שני הדברים, טחינה ובישול, יש מקום להתיר בדיעבד [ראה בכרך א פרק ו]. מכל מקום, לכתחילה מוטל על ועד הכשרות לבדוק כל אחד מהרכיבים כדינו, כגון בדיקת החומוס לאחר השרייה, יש לבדוק כל חופן גרגירים משני צידיו וכמפורט לעיל בערכו.
כדורי פלאפל המשווקים כקפואים, עם כשרות מהודרת, נעשה בהם בדרך כלל כל הנדרש והנצרך, והם בחזקת נקיים ומאושרים לשימוש.
אבקת פלאפל, שאין על המוצר חותם כשרות מהודרת המאשרת כי על כל הרכיבים פיקחו כדת וכדין, רצוי להימנע ולא להשתמש בה, מכיון שהבדיקה קשה ואין שיטה בטוחה לנקות את המוצר.
אבקת פלאפל, עם כשרות מהודרת, בחזקת נקייה. וראוי לרוכשה באריזות עמידות לחרקי מחסן, ובזמן הרכישה לבדוק שהאבקה אוורירית ונעה מצד לצד ללא קורים המהווים סימן להימצאות חרקים. אבקה שתאריך העיבוד שלה מלמד על אחסון ממושך, חובה לפזרה על מגש או צלחת, עדיף בצבע כתום, ולבדוק שאין קורים, גבישים וחרקים. באם התוצרת נמצאה כנגועה אין להשתמש במוצר, משום שקשה מאד לבצע בדיקה והסרת חרקים במוצר אבקתי