לוגו בית המעשר
|

עלי תבלין מיובשים

כ"ו טבת התשפ"א | 10/01/2021

עלי תבלין מיובשים – סקירה  ואופן הבדיקה והשימוש

בין עלי התבלין המיובשים מצויים כמעט כל סוגי ירקות העלים הנפוצים, כגון פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, אורגנו, ועוד.

ראה לעיל בערך “ירקות מיובשים” את הליך הייבוש ומטרתו.

לאחר הייבוש אופן השיווק משתנה כשלעיתים הוא כשביבים או פתיתים, בגדלים שונים, ולעיתים הוא טחון כאבקה דקה.

רבים חושבים שכאשר הירק עובר ייבוש, בעיית חרקי השדה איננה קיימת, ולחלוטין הדברים אינם נכונים,

ובמידה ואין פיקוח מיוחד על אופן הייצור, ההכנות קודם העיבוד, אופן ההכנסה לתנורים כעלים פזורים ולא בגושים,והקפדה על יתר הפרטים הנדרשים,

חרקי השדה נותרים ואף בשלימותם, ובבדיקות רבות שעשינו בעלי תבלין מיובשים

(כוסברה, פטרוזיליה, בזיליקום, לימון גראס ועוד) שיובשו בתנורי ייבוש מן הטובים בעולם,

עם כשרות מהודרת על המוצרים, מצאנו חרקי שדה בשלימותם,

ועל כן חובה גמורה לוודא קודם השימוש שאכן יש הקפדה וכשרות מהודרת על המוצר

המבטיחה את אופן עיבודו כנדרש וללא חרקי שדה בסוף הייצור.

 

סינונים וניפוי של המוצרים

ואמנם לעיתים הגם שנותרים חרקי שדה מעטים, במידה ואין מקומות מסתור אלא שבבים קטנים וישרים,

לכאורה בסינונים ובניפוי של המוצרים בתום העיבוד, החרקים אמורים להיפרד מן המוצר הסופי

(וראה עוד לעיל בערך “ירקות מיובשים”),

אלא שכאמור על הכל צריך פיקוח הדוק ומקצועי, ובלא זה אי אפשר להשתמש בתוצרת כמות שהיא.

(הרוצה לבדוק באם נותרו חרקי שדה בין העלים לאחר ייבושם, יעשה זאת בשטיפה במים חמים,

שיסייעו לחרקים לרדת מעל העלים, כיון שהם נדבקו לעלים בזמן הייבוש, ולאחר שטיפה טובה בתוך מיכל,

יסנן את המים על גבי רשת של 70 מאש, ובבדיקת הרשת על גבי שולחן אור,

יפריד בין חלקי התבלין לבין הנשורת, ושם יחפש את החרקים באם הם נמצאים.

בנוסף קיימת דרך מהירה יותר הגם שאיננה מוחלטת, אך מאפשרת בדיקה ראשונה, והיא להשרות את העלים היבשים באלכוהול 95,

לאסוף את כל מה שצף להניחו על שולחן אור ולבדוק באם יש חרקים.

מן הניסיון למדנו, שאין בדיקה זו מועילה לגמרי, ובדרך כלל לאחר בדיקה באלכוהול,

כאשר הוספנו ובדקנו את התוצרת ויזואלית נמצאו חרקי שדה נוספים).

אמנם גם כאשר אופן העיבוד היה כנדרש, ובסוף התהליך לא נותרו חרקי שדה,

עדיין, אחסון התוצרת לזמן ארוך ובפרט במחסנים לא מטופלים כדבעי,

מאפשר חדירת מזיקי מחסן אל התוצרת הן בוגרים והן זחלים, בגוונים ובצבעים שונים.

לעיתים החרקים מתעטפים בחומר האבקתי והבדיקה קשה ועוד יותר קשה אופן הסרתם מן התוצרת.

ומכאן אנו למדים על חשיבות האריזה המיידית בתום תהליך העיבוד באופן הנדרש.

גם סוג האריזה מאד חשוב, כאשר אריזות אטומות וקשיחות תסייע למנוע חדירת מזיקים.

 

אופן הבדיקה והשימוש:

בתוצרת שהחשש הוא רק מפני מזיקי מחסן אופן הבדיקה כדלקמן, אם העלים או האבקה עברו אחסון קודם אריזתם,

אזי אף אם האריזה עמידה ואטומה, או לחילופין, אם לא עברו אחסון אך אריזתם איננה עמידה ואטומה,

יש לפזר את העלים או האבקה על גבי משטח ועדיף בצבע כתום,

ולוודא שאין חרקים בוגרים או זחלים, גושים או קורים או גבישים שחרקים חבויים בתוכם.

באם נמצאה נגיעות, כיון שהסרתם של החרקים  קשה במוצר כעין זה, עדיף שלא להשתמש במוצר זה.