לוגו בית המעשר
|

סויה

י"ז אדר ב' התשע"ט | 24/03/2019

צמח סויה משתייך למשפחת הקטניות, ובעולם קיימים עשרות מינים של צמח זה. מקורו של הצמח בסין, ורק במאות השנים האחרונות הוא התפשט לאירופה וארה"ב. תרמיל הסויה והפולים שלו, מופיעים בצורות שונות ומגוונות. חלק גדול מהסויה בעולם הוא זני מכלוא של הנדסה גנטית העמידים יותר למזיקים ומחלות, כמו כן זנים אלו מאיצים יותר את מחזורי הגידול במטרה לספק את הדרישה הגדולה בעולם למוצר זה. לפולי הסויה יש יתרונות בריאותיים גדולים, כגון חלבון ברמה גבוהה, עד שהוא משמש כתחליף לחלבון מן החי. מאידך עקב חסרונותיו [כגון קיומו של אנזים המעקב את הטרפסין (אנזים מפרק חלבון המופרש על ידי הקיבה), חומר הגורם להקרשת כדוריות הדם האדומות וספונינים הממיסים את כדוריות הדם האדומות (המוליזה). אמנם בסויה שעברה קלייה או בישול בחום עד 120 C חומרים אלו נהרסים] – משרדי הבריאות בעולם הגבילו את כמות השימוש היומית במוצרי סויה. אמנם מכיון שיש יתרונות בריאותיים רבים למוצר זה, תפוצתו רבה ביותר, והוא אף מומלץ על ידי טבעונים רבים להורדת לחץ דם, כולסטרול, הפרעות בלב ועוד.

הסויה משווק בצורות רבות מאד ובמגוון גדול ביותר, זאת בעיקר מחמת האפשרויות הרבות שמוצר זה יכול להניב ולשמש כתחליף. להלן נסקור את אופני העיבוד והשיווק של מוצרים אלו, נגיעותם ואופן בדיקתם:
תרמילי פולי סויה ירוקים/ קפואים – סויה המשווק בתרמילים, לעיתים נגוע בזחלים של עשי שדה שונים, הזחלים נוברים בתרמיל וחודרים פנימה. מקום החדירה ניכר לעין בדרך כלל. [לעיתים נדירות מקום החדירה איננו ניכר, ואין צורך לחוש לה באופן רגיל].
אופן הבדיקה והשימוש:
כיון שמקום החדירה ניכר, די בהתבוננות חיצונית, לראות שאין חורים וסימני חדירה או נבירה. במידה ונמצאו חורים יש לחטט אחריהם לראות שלא חדרו פנימה ונותרו שם. פעמים שיש כתמים שחורים שהם פגם טבעי בגידול ולא סימני חדירה של הזחלים.
תרמילי סויה קפואים: תרמילים שלימים ירוקים מוקפאים, הם בדרך כלל עוברים מיון היטב והם בחזקת נקיים. אמנם לעיתים נמצאו משלוחים ששווקו בחנויות כשהם נגועים בזחלים, ולכן רצוי לבדוק מדגמית שאין חרקים, באם נמצאו חרקים יש לבדוק את כל התוצרת.
פולי סויה יבשים – זני הסויה המשווקים, רובם עמידים יותר ממוצרי קטנית דומים [כגון חומוס ושעועית [=ראה בערכם] למזיקי שדה. מאידך מזיקי מחסן בוגרים וזחלים לעיתים תוקפים את גרגירי הסויה, והדבר תלוי מאד באופן האריזה והאחסון, ולכן יש לבצע בדיקה כללית של התוצרת, בבדיקה ויזואלית על גבי משטח כתום, שבה יש לבדוק בין הגרגירים, או לסנן את כל תכולת השקית עם מסננת בעלת חורים גדולים ולבדוק את הפסולת. אם הכל יצא נקי, יש לבצע בדיקת מדגם [בחופן גרגירים] של פולי הסויה, באמצעות השרייה והתפחה של הגרגירים, ובדיקה על היד, כדי לוודא כי אין נגיעות פנימית [אופן הבדיקה מתואר לעיל בערך חומוס]. אם הבדיקה מראה שאין נגיעות, המוצר מותר בשימוש ללא בדיקה נוספת. אם נתגלתה נגיעות, חובה לבדוק בהשריה ובדיקה ידנית את כל התוצרת.
קמח סויה – בחזקת נקי ואינו טעון בדיקה. במידה ונתגלו ממצאים מחשידים, יש לוודא שאין בנמצא חרקי מחסן בוגרים או זחלים, באמצעות פיזור הקמח על משטח כתום, ובדיקה שאין קורים או גבישים [קל יותר לסנן את הקמח בנפה לא צפופה ובאופן שהקמח יישאר בנפה, ושאר הפסולת והחרקים יפלו]. במידה ונמצאה נגיעות אין להשתמש בקמח זה, מכיון שא"א לנפותו בנפה צפופה כבקמח רגיל.
שבבי /פתיתי סויה – בחזקת נקי ואינו טעון בדיקה. לעיתים באחסון לקוי מקבלים נגיעות של מזיקי מחסן. במידה ונתגלו ממצאים מחשידים, יש לוודא שאכן אין בנמצא חרקי מחסן בוגרים או זחלים, באמצעות פיזור הפתיתים על משטח כתום, ובדיקה שאין קורים או גבישים [קל יותר לסנן הפתיתים, ולהתבונן בנשורת].
גריסי סויה – בחזקת נקי ואינו טעון בדיקה. לעיתים באחסון לקוי מקבלים נגיעות של מזיקי מחסן. במידה ונתגלו ממצאים מחשידים, יש לוודא שאכן אין בנמצא חרקי מחסן בוגרים או זחלים, באמצעות פיזור הגריסים על משטח כתום, ובדיקה שאין קורים או גבישים [קל יותר לסנן הפתיתים, ולהתבונן בנשורת].
חלב / מעדני חלב סויה – בחזקת נקי ואינו טעון בדיקה.
טופו – בחזקת נקי ואינו טעון בדיקה.
רוטב סויה/מירין/תמרי – בחזקת נקי ואינו טעון בדיקה.
תחליפי בשר סויה – תחליפים מוכנים, או מעובדים טריים או קפואים – בחזקת נקי ואינם טעונים בדיקה. תחליפים יבשים לפני עיבוד – בחזקת נקיים. לעיתים באחסון לקוי מקבלים נגיעות של מזיקי מחסן. במידה ונתגלו ממצאים מחשידים, יש לוודא שאכן אין בנמצא חרקי מחסן בוגרים או זחלים, באמצעות פיזור המוצר על משטח כתום, ובדיקה שאין קורים או גבישים [קל יותר לסנן הפתיתים, ולהתבונן בנשורת].
שמן סויה – בחזקת נקי ואינו טעון בדיקה.