לוגו בית המעשר
|
[flexy_breadcrumb]

טחינה

כ' אדר ב' התשע"ט | 27/03/2019

ממרח טחינה

ממרח טחינה מבוסס על גרגירי שומשום. תהליך ההכנה כולל הליך של ניפוי וסינון, הוספת מים,

קלייה (למטרת ריכוך הזרע שיהיה קל יותר בטחינה ולארומה טובה יותר) וטחינה (מטחנת “אבנים” “כדורים”). 
לעיתים מוסיפים מלח. משם המוצר מגיע לאריזה הסופית.
עקב אופן עיבודו, המוצר הסופי נקי ואינו טעון בדיקה.
מערכת סינון השומשום קודם הטחינה

מערכת סינון השומשום קודם הטחינה

מערכת הקלייה של גרגירי השומשום

הקלייה של גרגירי השומשום

 

מערכת טחינה כפולה של השומשום

מערכת טחינה כפולה של השומשום

(ראה לקמן בערך “שומשום” את הנגיעות המצויה בשומשום ואת אופן הבדיקה, בערך זה ההתייחסות למוצר לאחר העיבוד):

שומשום

זרעי השומשום גדלים בתוך תרמיל על צמח חד שנתי.

הוא משווק בכמה אופנים:

לבן, כלומר לאחר הסרת הקליפה (המתבצעת לאחר שטיפות וקליית הזרעים), או מלא עם הקליפה.

השומשום גדל בעיקר בארצות אפריקה ובפרט באתיופיה.

 לאחר האסיף, הזרעים מאוחסנים במחסנים גדולים, ולאחר מיון הם נארזים בשקים גדולים או קטנים, ומשווקים למדינות העולם.

במפעלי התעשייה מאחסנים את הזרעים לזמן ממושך ומשתמשים בכמות לפי הצריכה שלהם.

המיון של הזרעים אינו מושלם, ולעיתים רבות ניתן למצוא בין הזרעים זירעונים ממינים אחרים או תוצר פסולת חקלאית.

כמו כן השומשום, גם לאחר קילופו, איננו תמיד חלק, ולעיתים יש לו פגמים טבעיים ככתמים שחורים וכיו”ב.

עקב האחסון הארוך, יש חשש לעיתים לנגיעות של מזיקי מחסן חרקים בוגרים וזחלים המותירים את סימניהם בין הגרגירים.
עיקר הנגיעות בו היא בין הגרגירים ולא בתוכו.
לעיתים נדירות באחסון עם לחות ובפרט בשומשום מלא, יש חשש גם של מזיקי מחסן זעירים כמו אקריות המחסן.

   

אופן הבדיקה והשימוש:

זרעי שומשום :

יש לפזרם על משטח כהה ועדיף בצבע כתום,
ולהעביר גרגיר אחר גרגיר ולבדוק שאין חרקים בוגרים או זחלים הנמצאים ביניהם,
ושאין סימני חרקים כעין קורים או גבישים ושאין גרגירים מנוקבים המהווים סימן להימצאות חרקים.
באם כל התוצרת נמצאה נקייה, הזרעים מותרים בשימוש.
נמצאו חרקים, אם נמצאו רק בוגרים,
אזי במידה וכל התוצרת נבדקה והוסרו כל החרקים, מותר להשתמש בתוצרת.
אם הזרעים אוחסנו בוודאות  במקום לח (בסתם אין צורך לחוש לחרקים זעירים),
יש לבצע סינון לשומשום, באופן שכל הנשורת שנפלה תעבור בדיקה
(מומלץ מאד, באם הדבר מתאפשר, לבצע את הבדיקה על מתקן “קל בודק”
שמשמש גם כשולחן אור וגם כמסננת, ובעת העברת הזרעים מצד אחד למשנהו,
כל הפסולת והנשורת כולל החרקים נופלים למגירה התחתונה, וניתן לזהות בפסולת את סוגי החרקים אם הם קיימים).
אם נתגלו חרקים זעירים כגון פסוקאים או אקריות המחסן,
יש להימנע כליל משימוש בתוצרת כיון שקשה מאד להסירם בוודאות (ראה לעיל בערך “בורגול“).
במידה ונמצא נקי, יש להמשיך ולבדוק את התוצרת כנזכר לעיל בבדיקה ויזואלית על גבי שולחן אור או משטח.

שומשום טחון (טחינה) :

לאחר הטחינה הוא בחזקת נקי.
ואם הוא אוחסן זמן ממושך,
יש לשפוך את התוצרת על גבי משטח בצבע כתום ולראות שהזרימה חלקה,
יש לפזר את התוצרת באופן שהוא בודק את כל התכולה,
ולהתבונן שאין חרקים בוגרים או זחלים, גושים או קורים.
באם נמצאה נגיעות הסרתם מהמוצר הטחון קשה, ועדיף שלא להשתמש במוצר זה.