לוגו בית המעשר
|

חיטה

ל' ניסן התשע"ט | 05/05/2019

גרגירי חיטה נקצרים למטרות שונות כשכמובן העיקרי שבהם לצורך תעשיית הקמח למזון [וראה לקמן בערכו]. שימוש נוסף יש בשיווק החיטה והוא כגרגירים שלימים למאכל או כתוספים למאכלים השונים. החיטה נקצרת פעם בשנה ומאוחסנת לתקופת שנה. בארץ ישראל יש חיטה מגידול מקומי, ויש חיטה המיובאת מחו"ל [אודות איסור חדש בחיטה ושאר מיני דגן ראה במידע הלכתי בתנובות שדה גיליון מס' 96, ויש להתעדכן בנתונים מידי שנה].
החיטה מותקפת על ידי מזיקים גם במחובר, אולם עיקר החשש למזיקים בחיטה אצל הצרכן הביתי הם מזיקי המחסן. כאמור, החיטה מאוחסנת זמן ארוך, ויש מודעות גדולה אצל בעלי המחסנים על הצורך בשמירה נאותה מחשש למזיקים ובפרט בטחנות הקמח [ראה לעיל בעמ' מג – מד ובעמ' מו]. כדי לנסות ולהתגבר על החרקים מזיקי המחסן, הם משתמשים בטבליות גז ואיוד, ומעסיקים חברות שונות לטיפול במחסנים ובסילו המשמש לאחסון. לעיתים התוצאות חיוביות, ולעיתים רבות למרות הכל נמצאים עדיין חרקים רבים במחסנים. בשיווק גרגירי חיטה שלמים, מצב האחסון הוא בעייתי ביותר, לאורך כל שרשרת השיווק, כך שלעיתים תדירות נמצאים מזיקי מחסן בין גרגירי החיטה ואף בתוכם. החרקים שתוקפים את החיטה הם מסוגים שונים ומגוונים של מזיקי המחסן, כך שניתן למצוא בין גרגירי החיטה חרקים בוגרים [חדקונית, אורזית משוננת חזה, חיפושית הטבק ועוד] וכן זחלי עש שונים. ולעיתים ובפרט באחסון ממושך ולא נכון, ניתן למצוא חרקי מחסן זעירים כגון פסוקאים ואקריות המחסן [יצורים זעירים ביותר].

אופן הבדיקה והשימוש:
ראשית, על הצרכן בזמן הרכישה להתבונן ויזואלית בשקית ובתחתיתה לראות שאין סימני חרקים, כגון ריבוי אבקה, גבישים, גושים או קורים, המעידים על הימצאות חרקים.
בדיקת הגרגירים העיקרית תתבצע על גבי משטח, עדיף בצבע כתום, מניחים חופן גרגירים על קצה המשטח ובודקים בין הגרגירים האם קיימים חרקים בוגרים בצבע שחור או חום, או האם נמצאים זחלים או כל סימני חרקים אחרים. באופן זה יש לבדוק את כל הגרגירים. מומלץ מאד לבצע את הבדיקה על גבי שולחן אור המקל מאד על הבדיקה. [קיים בשוק שיווק של מיתקן הנקרא "קל בודק" לשימוש לצרכן הביתי, והוא מומלץ מאד, מכיון שהוא גם משמש גם כשולחן אור, וגם מסננת, שבזמן העברת הגרגירים מצד אחד למשנהו, כל הפסולת והנשורת כולל החרקים, נופלים למגירה תחתונה]. בזמן בדיקת הגרגירים יש לבדוק אם יש גרגירי חיטה מנוקבים המהווים סימן שהחדקונית הבוגרת הגיחה מן הגרגיר החוצה.שנית, כדאי ורצוי לבצע בדיקת סינון כדי להבטיח שאין חרקים זעירים. רצוי לסנן את גרגירי החיטה במסננת שתותיר את גרגירי החיטה במסננת וכל הפסולת תרד אל המשטח, ואז בהתבוננות היטב, ניתן לראות אם יש חרקים זעירים. לצורך כך ניתן אף להיעזר בזכוכית מגדלת.
בתום הבדיקה הוויזואלית, יש לבצע "בדיקת בטחון" שמטרתה לאשר כי אכן כל הגרגירים המחוררים או החרקים הוסרו. זאת באמצעות הצפה של הגרגירים השבורים והמחוררים. את ההצפה יש לבצע כדלקמן: להכין קערה של כליטר מים, ולהמיס בתוכה 3 כפות מלח, לשפוך את הגרגירים בבת אחת לקערה, לערבב מיד את כל התכולה, ולהסיר מיד את כל הגרגירים שצפו למעלה [שאם לא כן גם הם יספחו מים וישקעו]. בכך אנו מבטיחים הסרת כל הגרגירים הנגועים.
באם נמצאה נגיעות פנימית בגרגירי החיטה, רצוי לא להשתמש בחיטה זו, מכיון שקשה להבטיח הסרת כל גרגירי החיטה הנגועים.
נבט חיטה – נבט חיטה הוא "הלב" של גרגיר החיטה ומהוה 2.5% מגרגיר החיטה. נבט החיטה מהוה את החלק היותר בריא של החיטה, אלא שבתהליך של ייצור הקמח הלבן הוא מופרד ועמו מופרדים גם הרבה ויטמינים שיש בו. לצורך כך רבתה המודעות להשתמש עם נבט החיטה ולאוכלו עם דגני בוקר או כתוספת בתעשיית המאפים וכיו"ב. מכיון שהשמן שהוא מכיל רב, הוא נוטה לקבל עובש מהר מאד. יש כמה שיטות למנוע את העובש: או על ידי קליית הנבט [אלא שפעולה זו פוגמת בערכים התזונתיים שאותם צריכים], או שמירת הנבט בקירור כל העת, והוצאתו רק לצורך השימוש. נבט חיטה שלא אוחסן כראוי עלול לקבל נגיעות של מזיקי מחסן וביותר בנבט חיטה שעבר קלייה, במידה ואין הקפדה על אטימות המוצר. אולם נבט חיטה שמשלב ההפרדה מהגרגיר, הייתה הקפדה על שרשרת קירור ושיווק באריזות אטומות, הוא בחזקת נקי ואינו טעון בדיקה. אם מתגלה חשש כלשהו במוצר מחמת פסולת חרקים בוגרים או זחלים, יש לפזר את נבט החיטה על משטח כתום, או על גבי שולחן אור, ולראות אם יש חרקים בוגרים או זחלים, פסולת חרקים [ויש להבדיל מפסולת הקליפה הנמצאת שם], קורים ושאר סימנים. נמצאה נגיעות, אין להשתמש באריזה כלל.
   
שמן נבט החיטה – בחזקת נקי ואינו טעון בדיקה.
סובין חיטה – הסובין הוא קליפת גרגיר החיטה, והוא מהווה בין 13%-17% מגרגיר החיטה. הסובין עשיר בסיבים תזונתיים, ועל כן יש ממליצים עליו לפעילות מעיים תקינה, אם כי הוא קשה לעיכול ואינו בריא לשימוש לעיתים קרובות ומטעם זה יש מן המומחים שמתנגדים כלל לשימוש בסובין. הסובין אינו ראוי למאכל כמות שהוא, אולם משתמשים בו כתוספת למאכלים או מאפים ויש מאפיות שמשתמשות בו לסוגי לחמים מסוימים. הסובין רגיש לנגיעות בחרקי ומזיקי מחסן, ומכיון שהוא לא עבר את כל תהליך הסינון והניפוי שעובר הקמח, החשש לנגיעות גבוה יותר.
אופן בדיקת המוצר: ראשית יש לבצע בדיקה, כאשר לצורך הבדיקה רצוי לסנן את הסובין במסננת שהסובין אינו עובר דרכה אך כל הפסולת יורדת למטה. מתחת המסננת יש להניח משטח בצבע כתום או על גבי שולחן אור, ולראות האם נפלו חרקים בוגרים או זחלים. במידה ונמצא נקי, יש לפזר את הסובין ולהפרידו ככל האפשר על משטח כתום או על גבי שולחן אור ולבדוק האם יש חרקים בוגרים או זחלים, פסולת חרקים [ויש להבדיל מפסולת הקליפה הנמצאת שם], או קורים ושאר סימנים. נמצאה נגיעות אין להשתמש באריזה כלל.
חיטה ירוקה – ראה לקמן בערך "פריקה".
עשב חיטה – ראה לקמן בערכו.
שלווה – ראה לעיל בערך "דגנים תפוחים".