לוגו בית המעשר
|

הל

ל' ניסן התשע"ט | 05/05/2019
זרעי הל נאספים בתרמילם מצמח ה- Cardamom. ההל גדל בעיקר באסיה ובאפריקה ומשמש את תעשיית התבלינים כגון הקארי ההודי, וכתוספת לקפה בעיקר במדינות ערב, וכתוספת למשקאות חריפים באירופה. זרעי ההל משווקים באריזות מסחריות לעולם התעשייה ושם הם נטחנים לתעשיית הקפה, או משמשים כמות שהם לשאר עיבודים.
שיווק ההל, נעשה לאחר אחסון ולעיתים ממושך, וגם בבתי העסק הוא שוהה עד לשימוש בו, ומכאן הצורך המרובה לשומרו בתנאים נאותים לבל יפגע על ידי מזיקי המחסן. ההל עלול להיפגע גם כאשר הוא בתרמילו. אמנם הפגיעה בהל בעודו על העץ, הוא בתחילת גדילתו, החרק מסיים את מחזור חייו ועוזב את גרגיר ההל, לפני שהתרמיל מסיים את בישולו. לכן רוב הנקבים הנמצאים בהל, יש סביבם כמין כתר, כיון שהתרמיל ממשיך בגדילה לאחר שהחרק יוצא, ובתהליך זה נבנה הכתר סביב החור. בפועל אכן בכל הבדיקות שנעשו במעבדת המכון בהל עם חורים אלו עם הכתר סביב החור, לא נמצאו כל חרקים או שיירי חרקים, ועל כן למעשה אין נראה שיש לחוש, באם נמצאים לעיתים בחפיסה גרגירים עם חורים שכאלו. אלא שיש לחוש לשאר מזיקי מחסן, כאשר התוצרת מאוחסנת בצורה לקויה, כולל פגיעה לעיתים בתוככי התרמיל.
כיום קיים שיווק, באריזות וואקום, ויש עדיפות לרוכשו רק באריזות אלו שהם נקיים הרבה יותר מאשר באריזות הרגילות.

אופן הבדיקה והשימוש:

הל שלם בתרמיל, יש לפזר את התרמילים על משטח [עדיף בצבע כתום] ולהתבונן ויזואלית, במבט כללי, שאין אבקה, פירורים, קורים וכו' שנגרמו על ידי החרקים או הזחלים. לאחר מכן יש להתבונן ויזואלית על כל גרגיר, שאין לו חורים. בשיטה זו יש לבדוק את כל התוצרת. [כאמור, היום שנפוץ השיווק באריזות וואקום, על ועדי הכשרות לדרוש זאת כתנאי כשרותי].
הל טחון, כשהוא טרי מייד לאחר טחינתו הוא בחזקת נקי, ואינו טעון בדיקה. באם הוא עבר אחסון לאחר הטחינה, יש לפזרו על משטח בצבע כתום, ולהתבונן שאין חרקים, זחלים, או סימני חרקים כגון קורים, גבישים או כיו"ב.