לוגו בית המעשר
|

כחלון/עטעות

י"ט שבט התשפ"א | 01/02/2021

כחלון/עטעות/ Derbio, pompano

דג הכחלון הוא שייך למשפחת הצניניות שאליהם משתייכים גם הטרולוס והטרכון ועוד (ראה לעיל בערכם).

הדג הזה צבעו כחלחל נוצץ, וצבע גחונו כסוף. זנבו וסנפיריו של הדג חזקים.

באמצע קו האורך של הדג מופיעים כמה כתמים כהים, וניתן לזהות את הדג באמצעותם, גם זנבו קצותיו שחורים ומסייע לזהותו.

 

#158

 

דג זה מגיע לגודל כ-70 ס”מ, אולם הממוצע שלו פחות ממחצית מגודל זה. הדג נפוץ בים התיכון, ובאוקיינוס האטלנטי.

כבכל דגי הים, גם בדג זה לעיתים יש נגיעות חיצונית, ולעיתים נגיעות פנימית תולעים, ציסטות בחללי הראש והגוף.

 

אופן הבדיקה והשימוש:

  • יש להסיר את הראש או לחילופין, לחצות את ראש הדג, להסיר ממנו את הזימים,

הלשון ושאר איברי הפנים, ולשטפו היטב תחת ברז מים תוך כדי שפשוף היטב.

אפשר גם באמצעות לחץ אויר חזק או קיטור חזק, להכניס אל החללים ולנקות היטב.

  • את איברי הפנים יש להשליך, את הקרום השחור יש לנקות ולגרד היטב בכל דפנות הבטן,

ובצמוד לשדרת הדג, ולשטוף היטב תחת ברז מים תוך כדי שפשוף היטב,

ולהתבונן היטב שלא נותרו כל תולעים, ‘ציסטה’ או ‘כיסים’ של טפיל בתוך חלל הבטן.

  • יש להתבונן חזותית על גבי הדגים ובעיקר באזור הסנפירים, צדדי הבטן התחתונים,

ובאזור הצוואר והזנב, באם לא נראה כל סימן אדום המסמן פציעה של טפיל חיצוני שחדר מבחוץ.

במידה ויש חשש או סימן של פצע אדום יש לחטט אחריו עד עומק חצי ס”מ.

  • בנוסף מחשש לטפיל, שיושב על עור הדג (ללא חדירה לבשר הדג), אפשר להסיר את העור, ואין חשש כלל.

או לחילופין, באם זה דג מצונן כלומר שעבר כבר זמן לאחר מותו, אחיזת החרקים בו חלשה יותר,

ואז מגרדים היטב עם סכין את כל עור הדג (גם במקום שאין קשקשים).

ובאם הוא נדוג טרי יש להמתין מספר שעות לאחר מותו או להקפיאו למשך זמן עד שיוקפא,

ואז לשטוף ולגרד היטב את עור הדג.