לוגו בית המעשר
|

ג’ון דורי/מוריגן הכתם

כ"ח טבת התשפ"א | 12/01/2021

דג ג’ון דורי/מוריגן הכתם/John Dory/Saint piarre

דג ג’ון דורי, הוא בעל ייחודיות מיוחדת בכמה דברים שברא בו הקב”ה,

הדג הזה נפוץ בחופי אפריקה (מצוי הרבה במדינת מרוקו בערים שונות),

ובארצות המזרח, הוא נידוג גם בחופי פורטוגל, ומעט בחופי הים התיכון.

לדג יש סימן היכר וזיהוי ייחודי, כאשר בנקודת האמצע בגופו יש כתם שהוא סימן ההיכר שלו

(ומכאן נובע שמו גם בעברית).

הדג צבעו ירוק זית וגחונו לבן-כסוף, ויש לו קוצים ארוכים במיוחד 10 על סנפיר הגב, ו-4 על סנפיר השת.

עיני הדג ממוקמים בחלק העליון הגבוה של ראשו.

עיניו גדולות ויש להם אפשרות ראייה חזקה גם במעמקים, הדג איננו שוחה אל טרפו כשהוא מזהה אותו, אלא באמצעות מנגנון ציד מיוחד, הוא עומד במקום ורק פיו נשלף במהירות קדימה והוא ‘שואב’ את הטרף.

מזונו הוא בעיקר סרדינים ושאר דגים קטנים אחרים, אבל יכול לאכול גם דיונונים ודומיהם.

בשרו נחשב למשובח ונמכר במחירים מפולפלים באירופה ועוד.

כמה מפוסקי דורנו המומחים בבדיקות הדגים הסתפקו לגבי כשרותו,

אולם האמת היא שלדג יש קשקשים רגילים מעט רכים ושקופים יותר,  והדג כשר בלא ספק כלל,

וראה עוד להלן בפרק העוסק ב-‘סימני טהרה בדגים‘ מה שכתבנו לדוג בסוג קשקשים של דג זה.

ככל דגי הים, לעיתים יש נגיעות חיצונית,

ולעיתים נגיעות פנימית תולעים, ציסטות בחללי הראש והגוף.

 

אופן הבדיקה והשימוש:

  • יש להסיר את הראש או לחילופין, לחצות את ראש הדג, להסיר ממנו את הזימים,

הלשון ושאר איברי הפנים, ולשוטפו היטב תחת ברז מים תוך כדי שפשוף היטב.

אפשר גם באמצעות לחץ אויר חזק או קיטור חזק, להכניס אל החללים ולנקות היטב.

  • את איברי הפנים יש להשליך, את הקרום השחור יש לנקות ולגרד היטב בכל דפנות הבטן,

ובצמוד לשדרת הדג, ולשטוף היטב תחת ברז מים תוך כדי שפשוף היטב,

ולהתבונן היטב שלא נותרו כל תולעים, ‘ציסטה’ או ‘כיסים’ של טפיל בתוך חלל הבטן.

  • יש להתבונן חזותית על גבי הדגים ובעיקר באזור הסנפירים, צדדי הבטן התחתוניים,

ובאזור הצוואר והזנב, באם לא נראה כל סימן אדום המסמן פציעה של טפיל חיצוני שחדר מבחוץ.

במידה ויש חשש או סימן של פצע אדום יש לחטט אחריו עד עומק חצי ס”מ.

  • בנוסף מחשש לטפיל, שיושב על עור הדג (ללא חדירה לבשר הדג), אפשר להסיר את העור, ואין חשש כלל.

או לחילופין, באם זה דג מצונן כלומר שעבר כבר זמן לאחר מותו, אחיזת החרקים בו חלשה יותר,

ואז מגרדים היטב עם סכין את כל עור הדג (גם במקום שאין קשקשים).

ובאם הוא נידוג טרי יש להמתין מספר שעות לאחר מותו או להקפיאו למשך זמן עד שיוקפא,

ואז לשטוף ולגרד היטב את עור הדג.