לוגו בית המעשר
|

בוטנים

י"ז אדר ב' התשע"ט | 24/03/2019
הבוטנים נקטפים אחת לשנה בתקופת חודש אלול ומאוחסנים למשך שנה שלימה ולעיתים אף יותר. הבוטנים משווקים הן שלמים בקליפתם הקשה, הן ללא הקליפה הקשה אך עם קליפתם הדקה, הן ללא קליפה כלל וכן כבטנים שבורים. לבוטנים שימוש רב בתעשייה ובאפיה, וכן מייצרים מהם חמאת בוטנים.
הבוטנים בזמן קטיפתם הם בחזקת נקיים. אך בזמן אחסונם עלולים לקבל נגיעות. ככל שהאחסון מתארך גם רמת הנגיעות הולכת וגדלה. מזיקי המחסן השונים פוגעים בבוטנים גם בעודם בקליפתם הקשה. וקל וחומר כשהם ללא קליפתם הקשה. הנגיעות היא בזחל של אחד מעשי המחסן כגון עש החרוב, עש המחסן הטרופי. כמו כן תיתכן נגיעות של שאר מזיקי מחסן כגון חיפושית משוננת חזה ועוד. כל החרקים הללו מותירים סימנים על הימצאותם בפרי, של פירורים, קורים, אבקה ועוד. בבדיקות שנערכו התברר שבוטנים שנארזים לאחר קטיפתם באריזות וואקום, התוצרת בדרך כלל מאד נקייה, ורצוי להשתמש בתוצרת זו.
אופן הבדיקה והשימוש:
בוטנים בקליפתם הקשה:
כאמור בוטנים טריים לאחר קטיפתם, הם בחזקת נקיים. בבוטנים מאוחסנים [ובפרט החל מתחילת תקופת הקיץ ואילך], יש להסיר את הקליפה ולבדוק האם בתוך הקליפה שהוסרה יש את הסימנים הנזכרים לעיל, וכן יש להתבונן באם על הבוטן יש את הסימנים הנזכרים או סימני כירסום.

בוטנים קלופים:

בבוטן קלוף מאוחסן, יש חשש גבוה יותר לפגיעה של זחלי עש וחיפושיות מחסן למיניהם, ולכן קודם האכילה יש לבדוק כל בוטן מכל צדדיו אם יש עליו סימנים מחשידים האמורים לעיל, או באם יש סימני כירסום. בוטנים קלופים הנמכרים באריזות, יש בתחתית האריזות נשורת של הבוטנים, ויש לבדוק נשורת זו אם יש בה קורים, או פירורים שאינם מהבוטנים, או אם יש שם את החרקים עצמם. במידה ונמצאו חרקים יש להקפיד היטב על בדיקת כל בוטן. בנוסף רצוי גם לבדוק בדיקה פנימית באופן מדגמי כדי לוודא שאין נגיעות פנימית. במידה ונמצאה נגיעות פנימית יש צורך לפתוח ולבדוק את כל הבוטנים.

בוטנים שבורים:

בוטנים שבורים, מיוצרים לעיתים משברי בוטנים, ולעיתים מבוטנים באיכות נמוכה, ומשווקים באריזות. בבוטנים אלו יש חשש גבוה ביותר לנגיעות של מזיקי מחסן. ולכן, יש לפזר כמות מעטה בכל פעם על גבי משטח לבן, ולבדוק היטב בין שברי הבוטנים, שאין סימנים מחשידים או חרקים עצמם. במידה ונמצאו חרקים, יש להימנע מלהשתמש בכל התוצרת משקית זו.

בוטנים אמריקאים/קבוקים/מצופים:

בתעשייה, משתמשים בבוטנים באופנים שונים של ציפוי על גביהם, לעיתים בקמח בסוגים שונים של ציפוי, לעיתים בציפוי מתוק של שוקולד, ועוד אופנים שונים. המוצר המוגמר מקשה מאד על הצרכן להשלים בדיקה בביתו, ועל כן מחובתו של ועד הכשרות, שמפקח על תהליך הייצור, לוודא את האיכות והניקיון של הבוטנים קודם ציפויים, [ומן הראוי שוועד הכשרות יחייב את המפעל להשתמש במהלך השנה בבוטנים המשווקים באריזת ניילון, שהם נשמרים לאורך זמן בנקיות והם בדרך כלל נקיים מחרקים, ובבדיקה קלה ניתן לוודא זאת]. במידה והצרכן איננו בטוח בטיב המוצר שלפניו, רצוי לעשות בדיקת מדגם של כמה בוטנים לפותחם ולבדוק שאכן הם נקיים, ובמידה ונמצאה נגיעות, אין להשתמש במוצר או לחילופין לפתוח את כל התוצרת ולבודקה.
חשוב לציין שהמוצרים כאשר הם עטופים בקמח, כמובן שחובה על ועד הכשרות לטפל בניפוי הקמח, בשימורו, ובכלל לפקח על כל תהליך הבדיקה והסינון מפני החרקים שבקמח. ואף בתוצרת גמורה, אם היא משווקת באחסון ארוך טווח קיים חשש לנגיעות של מזיקי מחסן המכרסמים את המוצר, ועל כן, קודם השימוש יש לוודא שהמוצר אינו מכורסם, ואין שאריות של פירורים שנובעים מכרסום של חרקים. בקנייה של המוצר באריזת ניילון, יש להתבונן בתחתית האריזה באם יש קורים, גבישים וכו' שהם סימני נגיעות של חרקים.

ממתקים המכילים בוטנים:

בתעשיית הממתקים, משמשים הבוטנים כרכיב חשוב, כאשר לעיתים הבוטנים הם הרכיב העיקרי ומאגדים אותם באמצעות דבש וכיו"ב ולעיתים הם משמשים כרכיב משני, כגון בוטנים בתוככי נוגט, חלבה, וכיו"ב.
כפי שהזכרנו לעיל, על ועד הכשרות מוטל להשתמש בבוטנים לאחר שעברו בדיקה ראויה, וכאמור לעיל על ועדי הכשרות לתת הוראה להשתמש במהלך השנה בבוטנים המשווקים באריזת ניילון, שהם נשמרים לאורך זמן בנקיות והם בדרך כלל נקיים מחרקים, ובבדיקה קלה ניתן לוודא זאת. אמנם גם אם בזמן הייצור המוצר היה בחזקת נקי, תיתכן נגיעות של מזיקי מחסן בזמן האחסון, ועל כן קודם האכילה יש להתבונן על גבי המוצר ולראות שאין סימני כרסום או אכילה, וקל וחומר חרקים. ומן הראוי לפתוח כמה בוטנים לוודא את מידת הנקיות, ובפרט כאשר הצרכן אינו בטוח בטיב הסחורה.
ומכאן מודעה רבה עבור נותני הכשרות, לאחר שבביקורות שנערכו במפעלי ממתקים עם כשרויות מהדרין, התברר שאיכות חומר הגלם של הבוטנים הייתה ברמה ירודה ביותר ובנגיעות גבוהה מאד של חרקים, ותוצרת זו היו אמורים לעבד לתעשייה זו. על כן חובה קדושה מוטלת עליהם למנות משגיח אחראי שמידי יום יבדוק את התוצרת, החל מזמן הגעתה אל המפעל עד תום העיבוד. עניין חשוב מאד שיש ליתן עליו את הדעת היא אופן האחסון במפעל, ומן הראוי להתייעץ עם גורמים מוסמכים ובקיאים בדברים אלו, שחס וחלילה לא יכשילו את הרבים עם מוצר שיש בו איסורי חרקים.