לוגו בית המעשר
|

ארטישוק

כ' אדר ב' התשע"ט | 27/03/2019
"מושבה" של כנימות עלה בקצה עלה ארטישוק. למעלה מימין – החרקים בהגדלה.

"מושבה" של כנימות עלה בקצה עלה ארטישוק. למעלה מימין – החרקים בהגדלה.

לבבות הארטישוק

לבבות הארטישוק

תריפס בין קפלי לב הארטישוק

תריפס בין קפלי לב הארטישוק

תחתיות ארטישוק – בחזקת נקי

תחתיות ארטישוק – בחזקת נקי

הארטישוק נגוע בחרקים רבים מאד מסוגים שונים. הנגיעות מצויה בכל הזנים הן בזן "ויולט" והן בזן "ברוטן", ואף בזנים הסגורים יותר. הנגיעות היא של אקריות, תריפסים, כנימות עלה ונמלים רבים הנמשכים לפרש המתוק של הכנימות. עיקר מקום מושבת החרקים היא בקצוות של העלים, ואף בתוך לב הארטישוק וגם הפנימי ביותר.

אופן הבדיקה והשימוש:
יש להסיר את עלי הארטישוק לחלוטין כולל את החלק הפנימי. ולהשאיר את לב הארטישוק בלבד. מסביב הלב יש להוריד את קצוות העלים שנותרו תפוסים עליו. ולאחר שטיפה אפשר להשתמש בלב ללא צורך בבדיקה.

את עלי הארטישוק המופרדים יש להשרות בחומר השריה למשך כ – 5 דקות, ולשטוף היטב תחת זרם מים כל עלה משני צדדיו. [יש שמסתפקים בשטיפה תחת זרם מים תוך כדי שפשוף חזק ביד של כל עלה ועלה]. לכתחילה רצוי לעשות תהליך זה קודם הבישול, אולם אם כבר בישלו את הארטישוק עם העלים יש לעשות את תהליך הניקוי האמור לאחר הבישול, והוא מועיל גם כן.

ארטישוק בשימורים או קפוא

"לבבות ארטישוק" – חרקים רבים נשארים בתוככי העלים שבלב הארטישוק, ויש להסירם ולהשתמש רק בתחתית וכמבואר לעיל.

"תחתיות ארטישוק"
– כשהם חלקים בקצוות ללא קצות העלים, הם נקיים מחרקים ומותרים בשימוש. במידה ונותרו קצוות העלים, יש להסירם, לשטוף את הלבבות, ולהשתמש בהם. את מי הכבישה של ארטישוק בשימורים, יש להשליך או לסנן קודם השימוש במים.

שדרת צמח הארטישוק : ראה לקמן בערך "חרשוף".