לוגו בית המעשר
|

אסנה/ פטל שחור

י"ח אדר ב' התשע"ט | 25/03/2019
פרי האסנה משתייך לקבוצה גדולה של "פירות יער" ושייך למשפחת הורדיים (שגם הפטל האדום נמנה על משפחה זו) צבע הפרי לפני ההבשלה אדום, ובעת ההבשלה הופך לשחור. פרי האסנה גדל על צמח נמוך ומטפס. בפרי האסנה תתכן נגיעות פנימית של זחלים שונים (בצבע צהבהב או של זבוב הפירות בצבע לבן) הזחלים מכרסמים את הצד החיצוני של הפרי. ונגיעות חיצונית של חרקי שדה כגון תריפסים, עכבישים ופסוקאים. עקב מבנהו המיוחד הן בצד החיצוני והן הפנימי, קיימים מקומות מסתור רבים, ולכן יש להתבונן היטב במקומות אלו. החשש לחרקים בפרט חרקי השדה קיים גם במטעים מטופלים. במטעים שאינם מטופלים החשש לנגיעות גבוה ביותר.
אופן הבדיקה והשימוש:
מסירים את עוקץ הפרי, משרים את הפירות בחומר השריה למשך כ – 5 דקות, שוטפים היטב את כל פרי בפני עצמו תחת זרם מים חזק. מתבוננים היטב בכל פרי ופרי תחת מקור אור או במקום מואר היטב, אם אין מצויים זחלים או סימני כירסום של זחלים, ואם אין חרקי שדה. יש לתת תשומת לב מיוחדת לאיזור העוקץ של הפרי, ובין הגומות החיצוניות של הפרי. (פעמים רבות יש כעין "קוים" שהם "שערות" שעל הפרי ואינם חרקים). באם נמצא הכל נקי מחרקים או מסימנים מחשידים. יש לפתוח מידגמית כמה פירות ולהתבונן שאין בפנים זחלים. במידה ונמצא נקי הפירות מותרים באכילה. במידה ונמצא איזור בפרי רך וממוסמס חובה לפתוח ולראות אם יש בו רימה של זבוב הפירות. במידה ונמצא נגוע, חובה לפתוח את כל הפירות.
בפירות שנלקחו ממטעים שאינם מטופלים, יש לחצות את כל הפירות, ולהתבונן בפנים שאין רימות. במידה והפרי נקי, ממשיכים את שאר תהליך הניקוי, השריה וכו' וכאמור. אולם במידה ונמצאת נגיעות פנימית, עדיף שלא להשתמש כלל בפירות אלו.
פרי אסנה קפוא – ראה לקמן תות שדה קפוא.
שאר מוצרים המכילים אסנה ראה לקמן בכרך הרביעי.

פסוקאי בינות לגרגרי האוסנה

זחל עש בין גרגרי האסנה. למעלה בהגדלה: נגיעות זו נמצאה באסנה קפוא שתחת השגחה