חיפוש באינדקס
חיפוש ערכים באתר 
חיפוש באתר
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  מבזקים
כ"ו בחשוון התשע"ז 27/11/2016

 תנובות השדה
   

כל הקטגוריות
אדרת אליהו
אדרת אליהו
ארץ ישראל
ביאור וההדרת ספרי ראשונים ואחרונים
ברכות
גבולות השדה
גיליון מס' 132
גיליון מס" 137
גיליון מס" 138
גליון
גליון
גליון מס' 110
גליון מס" 133
גליון מספר 130
הגדה של פסח
חגים ומועדים
כשרות המאכלים ואיסור חרקים
מאמרים
מצוות התלויות בארץ
משפטי שמואל
מתנות כהונה
עלונים
עץ השדה
קונטרס ט"ו בשבט בהלכה ובאגדה
שביעית
שבת ויום טוב
שש משזר
תבואת השדה השלם
תורת ערלה
תנובות השדה
תרומות ומעשרות
אדרת אליהו זרעים
תולעת שני- חלק ד'
חובת הארץ
אדרת אליהו ברכות

 

טפילים בדגים

דף בית » טפילים בדגים » טונה
  טונה
טונה ``סקיפ ג‘ק`` – תוצרת סין
טונה ``סקיפ ג‘ק`` – תוצרת סין
 
בעולם קיימים כמה סוגי דגים הנקראים טונה, חלקם שייכים מדעית למשפחה זו, וחלקם קרויים כך בידי הסוחרים (ס"ה יש 16 סוגים שמוגדרים טונה ודומים לטונה וכמעט כולם כשרים לכו"ע ועל חלקם יש מחלוקת). ואציין את הסוגים המסחריים ביותר.
 
א. טונה זהובה (ילופין), מקורו באוקיינוס השקט, האטלנטי וההודי.
ב. טונה כחולה דרומית / צפונית (בלופין), מקורו באוקיינוס השקט, האטלנטי. את הטונה הצפונית ניתן למצוא גם בים התיכון, ואת הדרומית בים ההודי.
ג. טונה אטונס (סקיפ ג'ק), מקורו באוקיינוס השקט, ההודי, האטלנטי ובים התיכון. (הגם שכיום הוא נקרא טונה, מ"מ מבחינת מדעית דג זה אינו נמנה על משפחת הטונה, אולם מבחינה מסחרית משייכים את הדג למשפחה זו).
ד. טונה אלבקור, מקורו באוקיינוס השקט, האטלנטי וההודי.
ה. טונה עיננית (ביג'אי), מקורו באוקיינוס השקט, האטלנטי וההודי.
השימוש  המסחרי העיקרי ביותר בתעשיית הדייג העולמי בטונה לצורך תעשיית השימורים וכיו"ב, הוא דג האטונס שהוא מעל 50% והילופין שהוא כ – 35% והנותר מתחלק בין הזנים האחרים.
 
טפיל בדג טונה מזן "סקיפ ג'ק" – לפני בישול
טפיל בדג טונה מזן "סקיפ ג'ק" – לפני בישול
 
טפיל בדג טונה מזן "סקיפ ג'ק" – אחרי בישול
  טפיל בדג טונה מזן "סקיפ ג'ק" – אחרי בישול
כבכל  דגי הים גם בדג הטונה לעיתים יש תולעים בחלל הבטן ועל איבריו הפנימיים. בנוסף בדג הטונה יש טפיל פנימי הנמצא בדרך כלל בצידי הבטן הפנימי בין הקרום לבשר (מחד לא תחוב בבשר ומאידך לא בחוץ לחלוטין), וצורתו כעין גרגר אורז לבן ולאחר הבישול צבעו הופך לחום (כנראה בתמונות).
 
 
אופן הבדיקה והשימוש:
בדג שלם יש להוציא את האיברים הפנימיים ולנקות היטב את חלל המעיים ואת צידיו הפנימיים. הטפיל המצוי תחת הקרום בצמוד לחלל הבטן יש לי ספק האם הוא אסור כדין תולעים שבחלל המעיים או שהוא מותר כדין תולעים שבתוך הבשר. ומ"מ אפשר להבחין בצבעם הלבן הבולט תחת הקרום ואפשר להוציאו באמצעות סכין או פינצטה וכיו"ב. עכ"פ בתעשיית השימורים מקפידים לנקות היטב את חלל הבטן ולגרד עם סכין את כל מקומות, ולכן יש להתיר באכילה את מוצרי הטונה בשימורים אף לכתחילה ללא ספק.
אודות רכישת הדג כשהוא מעובד באופנים שונים, ראה "דגים מעובדים".
השאלה היא לא מה אסור -   בדגים יש טפילים, בירקות יש חרקים, היבולים הם טבל, ערלה וכלאים ואסורים באכילה או בקיום.
אלא כיצד מותר -   כיצד בודקים את הדגים והירקות, כיצד מצטרפים ל "בית המעשר" איזה שתיל הוא ללא חשש כלאים ומותר בקיום.
המכון על כל שלוחותיו עוסק בכל המגוון הרחב של מצוות הארץ, חרקים וטפילים.
המכון מעמיד לרשותך את מירב ומיטב האינפורמציה שברשותו ונותן פתרון לאדם הפרטי בהפרשת תרומות ומעשרות ולחקלאי ולבעל עסק המפריש כמויות גדולות של יבולים.
לוגו המכון למצוות התלויות בארץ 'חותמת 'כשרות למהדרין' של המכון למצוות התלויות בארץ חותמת 'נבדק ללא חשש טפילים' של המכון למצוות התלויות בארץ
המכון למצוות התלויות בארץ, ת.ד. 176 אלעד 4081003, טל': 03-9030580. פקס: 03-9030891.